‘Unieke expeditie cruises naar het Noordpoolgebied en Antarctica’

Oog in oog staan met een ijsbeer, een kijkje nemen bij een fascinerende kolonie Koningspinguïns of de stilte van sneeuw en ijs ervaren tijdens een unieke kanotocht. De kleinschalige expedities van Oceanwide Expeditions zorgen voor een ‘once in a lifetime’ ervaring.  “We bieden onze passagiers een maximale belevenis van en een maximale interactie met de poolgebieden en de pooldieren aan. Daarbij geldt steeds dat de bestemming belangrijker is dan het schip. Met andere woorden, natuurlijk is de accommodatie en het eten aan boord dik in orde, maar onze belangrijkste focus is de natuur buiten.”

Clemens van der Werf is sinds kort CEO van Oceanwide Expeditions in Vlissingen. Dit bedrijf, dit jaar verkozen tot ’s werelds beste expeditie cruiseline, biedt al bijna dertig jaar kleinschalige expedities naar het Noordpoolgebied en Antarctica, gebieden waar de grote cruiseschepen niet mogen komen. Oceanwide Expeditions beschikt daarvoor over vier motorschepen en één zeilschip. “Kenmerkend voor onze expeditie cruises is dat we met relatief kleine groepen op reis gaan. De Hondius en Janssonius hebben beiden plaats voor 170 passagiers. Op de Plancius en Ortelius kunnen we groepen van maximaal 108 passagiers meenemen. De driemast schoener Rembrandt van Rijn zetten we met name in voor expeditie reizen in de fjorden van Groenland en Spitsbergen. We nemen dan maximaal 33 passagiers mee. Onze staf bestaat uit ervaren en enthousiaste poolexperts, die onze reizen op een avontuurlijke manier vorm weten te geven. Zij zijn een belangrijke vraagbaak voor de passagiers. Het is deze filosofie waardoor de poolreizen met Oceanwide Expeditions zo gedenkwaardig zijn.”

 

‘Clemens van der Werf is sinds kort CEO van Oceanwide Expeditions in Vlissingen’

Indrukwekkende natuur en wildlife

In 1993 verliet Oceanwide Expeditions de veilige thuishaven voor het eerst. Dit vertrek kwam voort uit een onderzoeksprogramma van de Universiteit Groningen. Met een voormalig oceanografisch schip bood dit Vlissingse bedrijf als allereerste ter wereld passagiersreizen aan naar de Arctische archipel Spitsbergen. De routes die toen werden gevaren, vormen nog steeds de ruggengraat van enkele van de populairste reizen. Clemens maakt in het huidige expeditie aanbod vanzelfsprekend een duidelijk onderscheid tussen het aanbod in de zomermaanden richting de Noordpool en het aanbod in de winter, als de expedities plaatsvinden op het zuidelijk halfrond. “Welke bestemming je ook kiest en in welk seizoen je ook reist, je zult onder de indruk zijn van de natuur en het wildlife dat je gaat ontmoeten”, verzekert Clemens. Zelf ondernam hij inmiddels al vier keer een reis naar Antarctica en drie keer een reis naar South Georgia. “Ik maakte deze reizen nog voordat ik bij Oceanwide aan de slag ging. Ik ben fervent natuurfotograaf en op deze reizen kun je die hobby in het ultieme beleven. Wat mij tijdens deze reizen telkens weer overviel was de enorme stilte en rust. Behalve een enkel onderzoekstation is er geen menselijke aanwezigheid. Stel je voor: jij alleen met die adembenemende natuur.”

Reizen naar de Noordpoolgebieden

Als gast van Oceanwide Expeditions kom je op een heel andere manier in contact met de natuur dan wanneer je alleen met andere toeristen hotspots bezoekt. Veel plaatsen zijn alleen per schip bereikbaar en daar bestaat geen infrastructuur. Wie het Noordpoolgebied wil bezoeken, kan kiezen voor expedities naar onder andere Spitsbergen, Groenland en IJsland. “We maken vanzelfsprekend ook trips richting het Noordpoolgebied. We varen langs het ijs en hopen zo de belangrijkste attracties te spotten: ijsberen. Verder ben je gegarandeerd onder de indruk van ander wildlife, zoals zeehonden, walrussen, zeeleeuwen en natuurlijk vogels.”

‘Met een voormalig oceanografisch schip bood dit Vlissingse bedrijf als allereerste ter wereld passagiersreizen aan naar de Arctische archipel Spitsbergen’

In de winter naar Antarctica

Als het op het noordelijk halfrond winter is, is Antarctica een fantastische bestemming. Oceanwide Expeditions brengt je naar Antarctica zelf, maar onder andere ook naar de Falkland eilanden en South Georgia. “Dat laatste eiland wordt wel het Serengeti van de Zuidelijke Atlantische Ocean genoemd. Ik ben er zelf geweest en het leek wel alsof de Alpen naar daar waren verplaatst; adembenemend. Ook de enorme aantallen vogels en zeezoogdieren die er voorkomen, zijn erg indrukwekkend.” Bijzonder enthousiast is Clemens over de nieuwste, gedurfde expeditie cruise naar het gebied van de Keizerspinguïns bij Snow Hill Island in de Weddell Sea. Er wordt tijdens deze bijzondere reis zelfs gebruik gemaakt van helikopters. 

Voor liefhebbers van actieve vakanties

Het spreekt voor zich dat een expeditie cruise van Oceanwide Expeditions geen ‘standaard’ vakantiereis is. Deze cruises zijn bedoeld voor mensen die een actieve vakantie willen en op avontuur willen om bestemmingen van zeer dichtbij te ontdekken. “Het gezelschap aan boord is zeer gemêleerd; zowel wat betreft leeftijd als nationaliteit. Rode draad is wel de liefde voor de ongerepte natuur en het plezier in avontuurlijke activiteiten. Aan boord vinden regelmatig lezingen plaats over de gebieden die we bezoeken. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema bij onze reizen en binnen ons bedrijf. We vinden het belangrijk om onze footprint zo klein mogelijk te houden.” 

Meer weten?

Kijk op www.oceanwide-expeditions.com

Tekst Caroline Houmes