Van de bende van Venlo tot het koningshuis

Hij is de enige Zeeuw in het Middelburgse gezin Peeters. Zijn oudere broer en zus zijn, net als zijn ouders, in Brabant geboren. Als Antoin Peeters RTL Nieuws presenteert, hoor je echter geen Zeeuwse tongval. Vriendjes spraken wel Zeeuws, maar thuis werd er Brabants gesproken; zelf spreekt hij Algemeen Beschaafd Nederlands met hooguit een hint naar het Rotterdamse. Wat niet vreemd is, nu hij al weer jaren in Dordrecht woont. Wellicht dat hij ooit terugkeert naar Middelburg. Dan wel met zijn vrouw Renate, zij heeft de stad in haar hart gesloten.

Lunchgerecht Antoin Peeters

Gemengde salade met harde geitenkaas en huisgemaakt chutney van komkommer/appel en gember/kurkuma

Lunchgerecht Inge Heuff

Havenmeester Sandwich met gerookte heilbot, gerookte zalm en mierikswortel/mayonaisesaus

Toch wist de zeventienjarige Antoin Peeters niet hoe snel hij uit Zeeland weg moest. Na zijn havo-examen aan de CSW vertrok hij naar Tilburg om er de opleiding Journalistiek te volgen. Meteen maar op kamers en zelf koken, wel met familie van zijn moeder op de achtergrond.

Zijn eerste stage? “Bij de PZC in Goes”, vertelt Antoin. “Het was winter, er was begin jaren negentig niets te beleven; de PZC had ook maar een klein kantoor aan de Markt. En Thoolse raadsvergaderingen verslaan was niet direct mijn idee van het vak. Toen heb ik wel getwijfeld aan mijn keuze. Gelukkig was mijn volgende stage bij de televisie, de richting die ik graag op wilde.”

We spreken elkaar tijdens de lunch bij Hotel Brasserie Loskade 45. “Wat een leuke stek, moet ik onthouden”, zegt Peeters terwijl hij om zich heen kijkt. “We komen geregeld naar Middelburg. Mijn familie woont hier en onze dochters laten zich graag verwennen door hun grootouders. We gaan vaak met de hond uitwaaien op het strand bij Domburg of langs de boulevard van Vlissingen. En dan lekker eten in Middelburg. Bovendien heb ik hier nog veel vrienden. Klas 4 van de havo komt nog elk jaar bij elkaar, we zijn een hechte groep. Dordrecht – Middelburg duurt maar een uurtje.”

De centrale ligging van Dordrecht is een van de redenen dat het gezin Peeters er woont. Zeeland, Brabant, Schiphol – Renate Peeters is stewardess – en Hilversum liggen op gelijke afstand. “Nee, ik heb geen enkele behoefte om in ’t Gooi of Amsterdam te wonen”, verklaart Peeters. “Dordrecht heeft veel te bieden, het is echt een leuke stad. Met zijn historisch centrum en water heeft het ook wel wat weg van Middelburg.”

Zijn eerste carrièrestappen zette Peeters bij Stadsomroep Venlo waar hij een extra stage liep om een rechtszaak te verslaan. Het ging om de Bende van Venlo die in 1993 en 1994 een flink aantal moorden en veel overvallen in Noord-Limburg pleegde. “Dat zou nu niet meer gebeuren om zo’n rechtszaak aan een stagiair over te laten. Het leverde mij wel mijn eerste baan op, namelijk bij Omroep Limburg, nu L1. Ik had graag bij Omroep Zeeland willen werken, maar die had destijds alleen radio-uitzendingen.”

‘Dordrecht heeft met zijn historisch centrum en water ook wel wat weg van Middelburg.’

Sinds 2001 is hij verbonden aan RTL. “Ik heb er van alles gedaan: verslaggever en presentator bij RTL Z, verslaggever Binnenland bij RTL Nieuws, invalnieuwslezer, ik heb de Amerikaanse verkiezingen verslagen in 2008 en van 2012 tot half 2015 het koninklijk huis. Dat laatste is een bijzondere baan, omdat het om een bijzondere wereld gaat. Het lijkt soms op een reizend circus. In het begin heb ik het allemaal met de figuurlijke open mond bekeken.”

Het waren roerige koninklijke jaren voor Peeters die meteen begonnen met het uiteindelijk fatale ongeluk van prins Friso. Een jaar later volgde de troonswisseling. “Vervolgens maakte het koninklijk paar heel wat internationale kennismakingsreizen en ik erachteraan. Er waren weken dat ik koningin Máxima vaker zag dan Renate.”

Natuurlijk zijn er collega’s die lacherig over dit werk doen. Toch is het niet makkelijk. De RVD schermt het paar vaak af. Zo zijn er op Koningsdag speciale persvakken en mag je niet zomaar mee oplopen. Vragen moeten het liefst vooraf ingediend worden. “Als je je fatsoenlijk gedraagt en normale vragen stelt, is er wel wat mogelijk. Ik ben altijd kritisch gebleven, maar journalistiek

“Het is wel werk dat er toe doet en heel veel mensen bezighoudt”, vervolgt Peeters. “Iedereen heeft een mening over, en een voorstelling van het koningshuis. De meest gestelde vraag is hoe Máxima nu ‘echt’ is. Het waren hectische jaren, maar ik had ze niet willen missen. Ik ben vorig jaar in de Oval Office geweest. Daar stond ik als mannetje uit Zeeland in het centrum van de macht met Obama en Willem-Alexander. Alle meereizende journalisten waren op dat moment net schoolkinderen op een bijzonder schoolreisje.”

Sinds juni 2015 is Antoin Peeters met Merel Westrik vaste nieuwslezer (anchorman) bij RTL Nieuws voor het half acht nieuws. “Het is nog steeds druk, de dagen zijn lang, maar het werk is meer gestructureerd. Als ik ook het late nieuws presenteer, zit ik van het middaguur tot na middernacht op de redactie. Met het team bepalen we de onderwerpen. Vaak schrijf of herschrijf ik de teksten, want ik moet de zinnen soepel kunnen voorlezen. Tussendoor nemen we ‘teasers’ en andere promo’s op. En dan kan het gebeuren dat we alles om moeten gooien omdat er iets bijzonders is gebeurd.”

Het is voor de nieuwslezer niet altijd eenvoudig om na al die jaren verslaggeving in de studio te blijven. “Het kriebelt als iedereen in de auto springt. Maar ik voel me bevoorrecht om met een goede toon mensen uit te leggen waarom iets gebeurt, wat de context is en zo nodig te nuanceren.”

Peeters is nu een bekender persoon. Hij vertelt dat zijn ouders het liefst achter hem over de Lange Delft lopen. “Zij zien de reacties van de mensen. Ik loop daar natuurlijk in vrijetijdskleding dus mensen kunnen me niet altijd plaatsen. Ze stoten elkaar aan, verdraaien hun nek of vragen me bijvoorbeeld of ik samen met hun man voetbal. Nee dus.” 

Tekst Inge Heuff  

Fotografie Limit Fotografie