Van oude bungalow naar statige villa

Wat ooit een oude bungalow in de Langeweide in Kloetinge was, is nu een statige villa. De eigenaren kochten de bungalow niet vanwege de woning zelf, maar vanwege het schitterende uitzicht op het polderlandschap. De rest pasten ze zelf wel aan. En hoe!
villa bundalow langeweide kloetinge eetkamer

Een metamorfose als deze, waarbij werkelijk de enige herkenningspunten van de oude bungalow nog de meterkast en garage zijn, verzin je niet zomaar even zelf. Daar schakel je een creatieve architect voor in. De eer ging naar Arco Herrebout van Vormverbeeld. “Ik heb het perceel volledig los van de bestaande bungalow bekeken en ben van hieruit gaan kijken wat er mogelijk was binnen de wensen van de klant.”

Energieneutraal

De eigenaren wilden vooral optimaal uitzicht op de polder, veel ruimte en een zo energiezuinig mogelijke woning. De eerste twee zien we heel duidelijk terug in de grote raampartijen aan de achterzijde en de omvang van de villa. Maar hoe heeft Arco energiezuinigheid kunnen bereiken bij een bestaand pand? “Ook hier ben ik in niets van de bestaande bungalow uitgegaan. Zelfs de buitenmuren en een groot deel van de fundering zijn vervangen door beter isolerende exemplaren. Daar begint energiebesparing immers. Pas later ga je kijken naar energieopwekking. In dit geval hebben we zonnepanelen toegepast.” Wie zoekt zal vinden, maar niet in dit geval. Geen zonnepaneel te bekennen. “Zonnepanelen – in dit geval maar liefst 36 stuks – zijn niet mooi. Als de mogelijkheid er is om ze weg te werken, zal ik dat altijd doen. In dit geval liggen ze op het dak, verscholen achter de bewust iets hoger doorgetrokken houten gevelbekleding.”

Aparte koker

Met het oog op de houten gevelbekleding valt op hoe dit deel van de villa als een aparte koker bovenop de begane grond is gestapeld, bij elkaar gehouden door de witte schoorsteenmantel. Het is een deels onbewuste en deels bewuste keuze van Arco geweest. “Eerst ga ik schuiven met de benodigde volumes binnen. Zo zijn de verschillende onderdelen van de villa ontstaan. Daarna heb ik gezorgd dat de blokken niet exact op elkaar aansluiten, zodat de overgang interessanter wordt. Het verschil heb ik extra geaccentueerd door met verschillende materialen en kleuren te werken.”

Optisch bedrog

Het effect is duidelijk merkbaar. De bovenverdieping lijkt een stuk groter dan zijn onderbuur, maar het verschil blijkt amper 30 centimeter te zijn. “Lichte kleuren doen een object optisch groter lijken, donkere kleuren juist kleiner. Dat is wat je ervaart. Daarom heb ik ook donkerkleurige kozijnen gebruikt. Zo vallen ze minder op en dragen ze bij aan het effect. Het verschil tussen de woonlagen wordt vervolgens nog eens versterkt door de verticale lijnen van het hout en de horizontale lijnen van de antracietkleurige gevelbekleding.”

villa bundalow langeweide kloetinge achtertuin

Vorm en functie

Wat in eerste en tweede instantie niet opvalt, maar pas bij een derde blik op de achtergevel in het oog springt, is de lijn van de antracietkleurige gevelbekleding die doorloopt tot in het houten kader. Het zorgt van buitenaf voor een speels effect, maar heeft binnen in de woning een belangrijke functie. Hierachter zitten kastenwanden. “Ontwerpen is laveren tussen vorm en functie. Juist het zoeken naar dit soort oplossingen, vind ik het leuke aan mijn vak.”

Alles bewust

Zo heeft Arco ook over alle ramen, muren, kleuren en materialen binnen nagedacht. “Het middelpunt van veel gezinnen is de keuken. Van hieruit zorg ik allereerst voor optimale zichtlijnen. Pas daarna ga ik met muren en raampartijen aan de slag en zorg ik dat alle lijnen op elkaar aansluiten. Juist door die details voelt een woning goed aan.” Ook de keuze van de keuken zelf is een bewuste. “Hij is donker van kleur en heeft een houtstructuur, waardoor hij natuurlijk en niet te groots overkomt. Het kookeiland zorgt voor meer diepte in de ruimte.”

Verrassend

Hoe langer we deze villa bekijken, hoe meer details opvallen. De slanke, zwarte kozijnen liggen niet op of in de gevel, maar er zelfs iets achter waardoor ze wegvallen in het geheel. Aan de voorzijde is gezorgd voor privacy, waardoor een groot oppervlakte aan donkere gevelbekleding ontstaat. Dit wordt echter subtiel onderbroken door de doorlopende houten bovenverdieping en het losse houten vlak met de geraffineerde verticale latjes. De voordeur is hier haast onzichtbaar in weggewerkt. En zo ontdekt ook u vast nog interessante details, hoe langer u naar de foto’s kijkt. Dit is hoe een villa moet zijn: mooi, doordacht en steeds opnieuw verrassend.

Unieke villa op unieke plek

De huidige eigenaar verhuist, dus binnenkort mag de villa een nieuwe eigenaar gaan verrassen met zijn talrijke unieke details. “Een kans als dit, om een moderne villa met zo’n uitstraling te kunnen kopen, kom je misschien maar eens in het jaar tegen in Zeeland”, aldus Niels Wisse van Sinke Komejan Makelaars | Taxateurs. “Er zijn er gewoonweg niet veel van. En al helemaal niet op zo’n geweldige plek als deze, aan de rand van het sfeervolle dorp Kloetinge. Hier heb je echt nog dat dorpse karakter, terwijl je met je fiets zo in het centrum van Goes staat.” Niels is erg te spreken over de manier waarop de eigenaar en architect deze villa vormgegeven hebben. “De villa staat qua omvang mooi in verhouding tot het perceel en in alles zie je dat het optimaal is ingericht op het uitzicht. Door de grote raampartijen kijk je vanuit bijna iedere ruimte zo het land op. Het is allemaal bovendien heel stijlvol gedaan en helemaal ‘af’. Ik denk dat de combinatie van de moderne stijl, de ligging in Kloetinge, het weidse uitzicht, maar ook de vele lichtinval en de goede energievoorzieningen veel mensen zal aanspreken.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie