Van uitvaartcentrum naar een prachtig gezinshuis

‘Van afscheid naar warm welkom’

Het is geen alledaagse transformatie, maar het voormalig uitvaartcentrum van Monuta in Goes heeft als nieuwe bestemming: gezinshuis. Wim en Rianne Verschuure zagen de potentie van dit bijzondere gebouw en maakten er een warm thuis van.

Wim en Rianne kwamen jaren geleden in aanraking met het concept ‘gezinshuis’. Rianne legt uit wat het is: “Het is een gezin waarin een kind voor de lange termijn wordt opgevangen wanneer hij of zij uit huis geplaatst is. Dit kan allerlei redenen hebben. Soms is er sprake van mishandeling, verwaarlozing of een probleem bij het kind zelf, waar de ouders niet mee om kunnen gaan. In een gezinshuis krijgen ze professionele zorg van speciaal hiervoor opgeleide ouders en tegelijk ook de liefde, geborgenheid, veiligheid en structuur van de normale gezinssituatie.”

Huis van hoop

Wim en Rianne hebben vier biologische kinderen van 7, 11, 13 en 16 jaar oud en sinds anderhalf jaar vangen ze twee extra kinderen op in hun ‘Huis van hoop / Zorgmuiters – Goes’. “Het is zo mooi om te doen. Je ziet ze groeien, leren, ontwikkelen en zich steeds meer thuis voelen in ons gezin. Het is fijn om hen een toekomst te geven die ze anders niet zouden krijgen.” Dit wilden ze voor nog meer kinderen doen. “Maar daar hadden we dan wel meer ruimte voor nodig. In onze twee-onder-een-kap ging dat niet.”

Maar hier dus wel, in het voormalige uitvaartcentrum. “Al bij de eerste bezichtiging zagen we dat we hier een mooi woonhuis van konden maken. Het is geen standaard huis, maar het heeft wel veel ruimte en een mooie, moderne uitstraling.” Dat is absoluut waar. De grote knik in het dak, de vierkante raampjes in de gevel en de uitstekende raampartij boven de vijver geven het pand een speciaal karakter. Maar hoe maak je van zo’n groot, modern gebouw een gezellig thuis?

Creatief omgaan met ruimtes

Door creatief om te gaan met bestaande ruimtes, zo blijkt het antwoord. “De garage hebben we bijvoorbeeld omgebouwd tot onze slaapkamer. Waar eerst de garagedeuren zaten, zitten nu mooie openslaande ramen. En het hoge plafond hebben we benut door een vide in de ruimte aan te brengen.” Ook bij binnenkomst in de grote hal, is er goed over het gebruik van de ruimte nagedacht is. Achter een muur, behangen met een leuk gouden kreeftenmotief, is er ruimte gemaakt voor jassen, tassen en andere spullen. “Als je met zovelen in huis leeft, is het fijn om die spullen uit het zich te hebben”, legt Rianne de logica uit.

De garage hebben we omgebouwd tot onze slaapkamer

Blikvanger na blikvanger

Iets verderop komen we in de voormalig aula, nu het hart van het huis. Hier zien we blikvanger na blikvanger. De moderne keuken, die tot aan het hoge plafond reikt. Het plafond zelf, dat dankzij houten latten een speels en warm effect geeft. De smalle horizontale ramen trekken ook de aandacht, net als de grote raampartij met uitzicht op de vijver. En dan is er nog de grote, met leem beklede wand. “Die is zowel mooi als functioneel”, licht Rianne toe. “Het oogt warm en levendig en heeft onder meer een geluiddempende werking. Erg fijn in een grote ruimte als deze.

We hebben de inrichting overigens niet helemaal zelf bedacht. We hebben veel hulp gehad. Van Ronald van Kastenstudio Zeeland bijvoorbeeld, die voor iedere ruimte de juiste kast wist te ontwerpen. En ook van Freddy en Esther van Frederiks Interieurs. Zij hielpen ons met de kleur- en meubelkeuzes. Dat hadden we nooit allemaal zelf gekund.”

Ieder een eigen plekje

Het leverde ook het gezellige zithoekje naast de grote leefruimte op. “Dat soort rustige plekjes heb je wel nodig, als je met twaalf mensen in één huis woont. Bij de hal is ook zo’n leuk hoekje en iedereen heeft straks een eigen slaapkamer. We hebben er nu vier en voor de overige slaapkamers gaan we nog een aanbouw realiseren.” De huidige slaapkamers zijn nu nog zwart-wit ingericht. “Ik hou van strak en zwart. Dat zie je door heel het huis terugkomen. Maar de kinderslaapkamers gaan we samen met hen inrichten, zodat het echt hun eigen plekje wordt.”