We mogen weer: 6x de leukste musea en tentoonstellingen

We mogen weer! Niet alleen de horeca is weer open, ook musea mogen weer gasten ontvangen. Je doet het misschien iets minder snel dan een terrasje pakken, maar het kan echt net zo leuk (al dan niet leuker) zijn. VIVACE zet 6 interessante musea en exposities binnen en buiten Zeeland op een rijtje.

1. ‘Worm in a Water Glass’

Vleeshal is een centrum voor hedendaagse kunst, gevestigd in het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg. Zoals de naam al doet vermoeden, werd de tentoonstellingsruimte oorspronkelijk gebouwd als ‘Vleeshal’: een marktruimte waar leden van het Vleeschhouwersgilde hun vleeswaar mochten verkopen. Sinds de jaren zeventig worden er in de Vleeshal tentoonstellingen van hedendaagse kunst georganiseerd.

Sinds 1983 woont Vivian Suter op het terrein van een voormalige koffieplantage net buiten Panajachel, Guatemala. Dit kleine dorpje ligt aan de oevers van het meer van Atitlán, omsloten door vulkanisch gebergte. Hier, in haar eigen afgelegen microkosmos net buiten het dorp, schildert de zeer productieve Suter wanneer ze maar kan, in een leven dat wordt bepaald door terugkerende rituelen. Elke dag begint bijvoorbeeld met bepalen waar ze gaat schilderen: bij de mangoboom, onder de schaduw van hoge tropische beplanting, of in en rond haar atelier hoger op de steile helling van de vulkaan.

Te zien tot 24-04-2022 in de Vleeshal, Middelburg.

2. Van Gogh Museum

Vincent van Gogh (1853-1890) is wereldberoemd. Maak kennis met zijn leven en werk. Ontdek meer over zijn leven, lees zijn brieven, bekijk zijn schilderijen en tekeningen.

Van Gogh Museum, Amsterdam.

3. Sjakie’s Chocolade Museum

Sjakies’ Chocolade Museum is het enige chocolademuseum in Nederland dat zo’n uitgebreid assortiment aan chocolade in huis heeft. Hier ervaar je cacao waarbij je chocolade kunt zien, ruiken, voelen, proeven en beleven. 

Medewerkers vertellen het verhaal van boon tot chocolade en alles wat daarbij hoort. In de sfeervolle ruimte nemen zij je mee naar Afrika, midden in de cacaoplantages.  

Sjakie’s Chocolade Museum, Middelburg.

4. ‘Modern Love’

In het Centraal Museum in Utrecht is de expositie Modern Love (or Love in the Age of Cold Intimacies)te zien. Deze expositie gaat over het idee wat wij vandaag de dag bij liefde hebben. Er is volgens de kunstenaars meer sprake van eenzaamheid en vervreemding, maar ook meer mogelijkheid voor connectie door digitalisering. Wat is de impact van onze digitale samenleving op onze gevoelens? Een aanrader voor zowel de hopeloze romanticus als de liefdesontkenner.

Te zien tot 06-02-2022 in Het Centraal Museum, Utrecht.

5. Het Panorama Walcheren

Het Panorama Walcheren verrast de bezoeker met een uniek kunstproject van negen megaschilderijen, tot wel 3 meter hoog en van veertien tot wel veertig meter breed. Elk in een ronding opgesteld, waardoor het voelt zelf onderdeel van het beeld te worden. Het zijn karakteristieke Walcherse plekken met ieder hun eigen sfeer en jaargetijde.

Te zien tot 01-04-2022 in de Machinefabriek, Vlissingen.

6. Het Straat Museum

Betreed STRAAT: het museum voor graffiti en street art. De passie voor deze radicale kunstbeweging delen met het publiek, waarbij enkele van de grootste namen en opkomend talent van over de hele wereld presenteren. STRAAT is een graffiti en street art museum voor iedereen.

Het Straat Museum, Amsterdam.