‘Wondere wereld’ – Bert Flipse

We leven in een wondere wereld. Een wereld met verschillende klimaten in ieder werelddeel. Ieder klimaat heeft zijn eigen voors en tegens en dat bleef hele lange tijd behoorlijk in balans. Deze balans wordt inmiddels wreed verstoort en het is aan ons en ons gedrag om daar verandering in aan te brengen. Het overdadig veel reizen over heel de wereld en de productie van alles wat we maar begeren kan niet blijven doorgaan. Ook een pandemie waarin we momenteel zitten blijkt erg lastig te bestrijden doordat er een mondiale economie is gecreëerd met alle gevolgen van dien. We worden bovendien veel gewaarschuwd dat een pandemie van deze omvang weliswaar de eerste is maar zeker niet de laatste zal zijn.

Wat mij op dit moment echt verbaasd zijn de grote tekorten op allerlei vlak. Authentieke grondstoffen zoals hout, metaal, steen en beton zijn, indien verkrijgbaar, peperduur door tekorten op de markt. Brandstoffen en elektriciteit zijn om onduidelijke redenen enorm in prijs gestegen en erg dreigen zelfs tekorten. Allerlei apparatuur waar chips voor nodig zijn hebben lange levertijden. In de autobranche hebben we te maken met verwachte levertijden voor auto’s die in het verleden nooit voorgekomen zijn. Voor veel merken worden levertijden gecommuniceerd van 6 maanden tot meer dan een jaar!

Wanneer je thuis een lekkage aan je woning hebt of de boel moet geschilderd worden dan mag je blij zijn als er iemand wil komen kijken. Laat staan dat ze het binnen redelijke termijn willen uitvoeren. Mocht je het lef hebben over een offerte nog een vraag te stellen is de kans groot dat je de aanbieder nooit meer hoort of terugziet. Voor jou tien anderen lijkt het motto. Voor een kleine verbouwing aan je huis mag je blij zijn als er over een jaar eens iemand wil komen kijken of ze misschien een offerte willen gaan maken. Over de tarieven zullen we dan helemaal maar zwijgen.

Aan personeel lijkt er in iedere branche gebrek. Technische vakmensen, in de bouw, in de installatietechniek, in de autobranche, maar ook van accountants tot horecapersoneel en van ICT-er tot IC verpleegkundige, voor alle sectoren reizen de vacatures de pan uit. Zodra er weer enige versoepeling is in de lockdown situatie, sluiten horeca gelegenheden noodgedwongen vanwege personeelsgebrek. Hoe frustrerend is dat voor een ondernemer.

Hoe ingewikkeld zit de wereldeconomie tegenwoordig in elkaar? Wat betreft de wereldgezondheid is er een enorme crisis gaande en tegelijkertijd hebben we overal gebrek aan? Niet aan eerste levensbehoeften maar aan luxe goederen, of luxe verworvenheden. De productie van nieuwe auto’s is aan het begin pandemie iets teruggeschroefd. Blijkbaar worden alle chips die voorheen in auto’s zaten tegenwoordig in telefoons en spelcomputers gestopt, want de levering van nieuwe auto’s is door het gebrek aan chips dramatisch. Als ik het mag geloven heeft iedereen rondom mij nieuwe telefoons en spelcomputers aangeschaft? Behalve ik? Goed, toegegeven, ik ben een van de gelukkigen die weer een nieuwe (elektrische) auto mocht gaan rijden. Maar dat is niet anders dan volgens het normale patroon, de vorige auto kreeg gewoon weer een nieuwe gelukkige berijder.

Het aantal nieuw afgeleverde auto’s in 2021:? Opnieuw een dieptepunt. Het aantal in bestelling staande auto’s? Een nieuw hoogtepunt. Wat een feest als we volgende jaar al die bestellingen mogen gaan uitleveren. Als Corona zachtjes aan gaat verdwijnen, dan worden er ook wel nieuwe methoden bedacht om PFAS vrij en CO2 neutraal te bouwen en te ondernemen. Voor personeels- en chip tekort komt vast een oplossing. Veel om over na te denken wanneer we in de laatste dagen van het jaar terugblikken en ook weer vooruit mogen kijken in onze wondere wereld.

Bert Flipse – Van Mossel Autolease ZuidWest