‘ZAAL bij Katoen: een natuurlijke, vertrouwde en familiaire samenwerking!’

Vivian en Ron Diephout openden in 2015 Hotel & Brasserie Katoen aan het Bleekveld in Goes. Inmiddels is Katoen een meer dan goedlopende zaak, dus besloot het ondernemerskoppel nog een stapje verder te gaan. Vier jaar geleden ontstond ZAAL bij Katoen, een unieke locatie voor feesten en partijen. “We kregen echter nog meer vraag naar één-op-één gastvrijheid en dat vinden wij zelf ook heel leuk”, vertelt Vivian. “Tijdens de lockdowns hebben we doorgepakt en ZAAL omgetoverd in een unieke eetgelegenheid, die sinds 1 juli 2022 is geopend.”

ZAAL werd gebouwd op de plaats van de voormalige fietsenstalling van Theater de Mythe. Dit was de perfecte plek voor wat Vivian en Ron wilden neerzetten. “We wilden een zaak met uitstraling, het moest anders dan anders zijn”, leggen de ondernemers uit. “Wel werd het een lege ruimte, zodat we tijdens een feest veel statafels konden neerzetten en er gedanst kon worden.” Vanaf dag één werd ZAAL op zo’n manier gebouwd, dat deze altijd nog aangepast kon worden naar restaurant. Zo kwam er meteen een bar en selfsupporting keuken in. “We hadden altijd al het idee dat het concept van ZAAL ooit nog zou kunnen veranderen, omdat ons hart ligt bij het geven van persoonlijke aandacht aan gasten. Daarnaast was daar steeds meer vraag naar. Bovendien hebben we naast het hotel, ook Citylofts: hotelappartementen die we verhuren en heel geschikt zijn voor longstay. Daarom willen we onze gasten nog een extra eetgelegenheid bieden.”

 

‘We wilden een zaak met uitstraling, het moest anders dan anders zijn’

Een avondje uit

In februari 2022 startte de metamorfose van ZAAL. “We wilden een heel andere zaak creëren dan de brasserie. Die is zó eigen, dat moest dit ook zijn”, vertelt Ron. “Hier is sprake van nog meer ambacht. We werken met pure producten, waarin je het Zeeuwse proeft. Gasten krijgen mooie, eenvoudige gerechten, die het beste van deze producten naar voren brengen. Dat zie je ook terug in de wijnen. We hebben mooie en toegankelijke flessen, voor ieders portemonnee. Goede service staat voorop en we werken met goedopgeleide mensen. De jongens uit de keuken zijn zo trots op hun product, dat ze graag mee naar de tafels lopen als daar ruimte voor is.” Vivian vult aan: “We willen absoluut niet hoogdrempelig zijn, iedereen moet binnen kunnen stappen. Ook voor een borrel of hapje, na een theaterbezoek of shopmiddag, of een laagdrempelige lunch waarbij je kunt kiezen tussen warme gerechten, mooie salades en authentieke broodgerechten, maar ook oesters, kreeft, tong of een mooi stuk vlees. Daarnaast staan er ook lekkere cocktails op de kaart. Dat is ZAAL: een middagje of avondje uit.” 

‘We werken met pure producten, waarin je het Zeeuwse proeft’

Vertrouwd team

Geen verlengde van de brasserie, dat was het doel. “Het is belangrijk om samen te werken met partijen die je uit je comfortzone halen”, vertelt Vivian. “Bovendien wilden we een stukje ontzorgen en moest alles vanaf het begin kloppen. We wisten daarom meteen dat we wilden samenwerken met de partijen waarmee we dat altijd doen: Bouwbedrijf Van de Linde, Van de Velde Installatiegroep, LEO Interieurgroep en Van den Dongen parket/maatwerk Interieurs. De vertrouwde combinatie.” Toen het idee voor Hotel & Brasserie Katoen ontstond in 2014, kwamen deze verschillende partijen voor het eerst met elkaar in aanraking. “Een gigantische klus, die werd uitgevoerd in bouwteamverband”, vertelt Leo Slabbekoorn van LEO Interieurgroep. “Werken op deze wijze heeft enorm veel voordelen. Je bent aanvullend en complementair aan elkaar. Bovendien is het voor de opdrachtgever fijn om in de toekomst met een ingespeeld team verder te kunnen. Dat blijkt nu wel bij ZAAL: het kwaliteitsniveau is zeer hoog. Dat zie je overal in terug.” Katoen was voor Leo en Bart van den Dongen, van Van den Dongen parket/maatwerk Interieurs, hun eerste samenwerking. “Deze positieve ervaring heeft ervoor gezorgd dat we van deze mogelijkheid steeds meer gebruik zijn gaan maken. Dus ook voor ZAAL”, vertelt Bart. “Beiden beschikken we over een bedrijf voor maatwerk interieurbouw, met een vrijwel identiek DNA. Een mooi en kwalitatief hoogwaardig product maken en leveren. We vullen elkaar perfect aan. Leo is meer van het creatieve gedeelte, ik van de interieurbouw. Vivian en Ron wilden ons beiden ook graag weer betrekken bij ZAAL. Dat voelt natuurlijk goed.” 

Katoenplein

Lang moesten de betrokken partijen niet nadenken, ze waren meteen enthousiast. “Uniek is dat ZAAL deel uit maakt van iets veel groters. Het hele plein is hervormd”, legt Marijn Meijboom van Van de Velde Installatiegroep uit. “Er heeft hier echt een transitie van de binnenstad van Goes plaatsgevonden en dat op korte termijn.” Dat kan Leo beamen. “Er zit veel lef in dit project. Toen Katoen werd geboren, hadden sommige mensen hun twijfels. Terwijl wij erin geloofden dat het een gat in de markt was. Wat mij betreft kun je het hier nu gerust ‘Katoenplein’ noemen. Vivian en Ron hebben een heleboel bij elkaar weten te koppelen, op een plein dat eigenlijk verlaten was. Mensen respecteren en waarderen dat enorm.” Samenwerken met Ron en Vivian is altijd uniek, geeft Marco van de Linde van Bouwbedrijf Van de Linde aan. “Altijd tot het uiterste gaan, als het gaat om detaillering en kwaliteit. Het brengt het beste in je naar boven.”

‘Het Katoen gevoel’

“ZAAL was af en al hartstikke mooi. Daar op moeten inbreken, was niet makkelijk”, vertelt Marijn. Er waren dus wel wat technische uitdagingen. “Het ophangen van de lampen bijvoorbeeld was best een ding, omdat de zaak zo hoog is en het vanuit een glazen kap moest gebeuren”, vertelt Ron. “Niet alle bedrijven kunnen daar zomaar in mee, dus we konden alle partijen goed gebruiken.” Voor Bart zat de uitdaging vooral in het bouwen van een zitbank om twee Japanse Kers bomen heen, die in het midden van de zaak staan. “Door het totale project heen zie je dat er gekozen is voor kwaliteit en uitstraling”, vertelt hij. “Daardoor mochten wij met hartstikke mooie materialen werken, maar dat zorgde soms voor uitdagingen. De bank moest een eyecatcher worden, die tot zijn recht komt in het hele verhaal. Dat is gelukt.” Qua materialen werd veel voor stof gekozen, onder meer vanwege de beleving. Vivian: “Het ‘Katoen gevoel’ moet terugkomen. Wij houden van details en die moeten kloppen, want die maken of breken je zaak. Daarom zijn de menukaarten ook van een soort stof gemaakt. Daarnaast moesten we iets met de hoogte van de zaak doen, vandaar de bomen. Ik heb af en toe proefavondjes gehouden en toen bleek dat het geluid een aandachtspunt was. De stoffen, bomen en planten zorgen voor demping. En voor een warme sfeer uiteraard, want als je aan Katoen denkt, denk je aan gastvrijheid. Mensen moeten zich thuis voelen.”

Wauw effect

De uitdaging zat hem daarnaast ook in de snelheid waarin alles moest gebeuren. Ron: “En dat in een tijd waarin materialen en personeel moeilijk te krijgen en te vinden zijn. Terwijl iedereen het hartstikke druk heeft, werd dit toch maar mooi gerealiseerd.” Marco vult aan: “Die inspanningsverplichting creëer je samen. Doordat er al een chemie is binnen het team, ga je proactief te werk. En binnen de kaders die gesteld worden, proberen de opdracht te vervullen. Op basis van het verleden was er niet veel tijd nodig om enthousiast te worden om samen iets moois neer te zetten.” Ron en Vivian wilden dat de gasten verrast zouden zijn, wanneer ze binnenkomen in ZAAL. “Dat wauw effect hebben we zeker gecreëerd. Dat komt deels door de bomen, omdat mensen die niet verwachten, maar voornamelijk omdat het totaalplaatje klopt”, vindt Leo. “De zaak straalt gezelligheid uit en voelt een beetje Frans: als je hier ’s avonds in de zomer op het terras zit, lijkt het alsof je je op een Frans pleintje bevindt.” Vivian: “We vonden het belangrijk om iets neer te zetten dat er nog niet is. Toen ik het eindresultaat zag, viel alles op zijn plaats. Dit is iets heel bijzonders, en dat wilden we. We willen altijd uniek zijn, in álles. Net een stapje beter zijn.” 

Positieve samenwerking

Dat de samenwerking tussen de verschillende partijen wederom positief heeft uitgedraaid, is duidelijk. “Deze opdrachtgevers geven ons de ruimte. Als je dan ziet dat het uiteindelijk succes heeft, geeft dat ons ook een gevoel van trots. Wij genieten er van mee”, vertelt Marijn. “Het is fijn dat je onderdeel mag uitmaken van een team dat groeit en binnen je eigen discipline van toegevoegde waarde mag zijn. Het maakt niet uit of je een kleine of grote rol hebt, het draait om het samen iets kunnen neerzetten.” Marco hoopt dat Ron en Vivian nog lang niet klaar zijn met het uitdokteren van al hun ideeën. Leo: “Er is in een betrekkelijk korte periode van circa zes jaar veel gedaan en geïnvesteerd.  Het is dan ook fantastisch om te zien dat de totale formule functioneert en rendeert. Voor allen de bevestiging dat we het gezamenlijk goed hebben gedaan. De samenwerking van de vier partijen tijdens de upgrading van ZAAL is weer prima verlopen, met als resultaat een prachtige aanvulling op het totale project Katoen. Felicitaties en complimenten van het bouwteam aan Ron en Vivian. Dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. Het smaakt naar meer.”

Vivian: “Het project was al van ons allemaal samen en ik vind het leuk dat iedereen nu weer zijn eigenrol hierin heeft gehad. Daarnaast ben ik heel trots op ons team binnen Katoen. Want het kan er nog zo mooi uitzien: als je team niet meewerkt, lukt het niet een zaak op te bouwen.” En de naam ZAAL? “Die blijft absoluut. Deze naam schept geen verwachting: je probeert er een voorstelling van te maken, maar het blijft een verrassing. We hebben wel even getwijfeld over of we de naam moesten veranderen of niet, maar dat voelde niet goed. Dit ís ZAAL.”

ZAAL bij Katoen

Tekst  Gertie de Boey

Fotografie Limit Fotografie