Zeeuwen & Portugal

In gesprek met Paula de Winter en Nadien de Visser over het heerlijke leven in Portugal.
Portugal is een land in het uiterste zuidwesten van Europa. Het vormt het westelijk deel van het Iberisch Schiereiland. Het land is geliefd door natuurliefhebbers en zonvakantiegangers. Portugal is een modern land met een goede infrastructuur en de sfeer is fijn. VIVACE ging op zoek naar Zeeuwen die iets hebben met het mooie Portugal.
Paula de Winter

Paula de Winter (26) groeide een groot deel van haar leven op in Zeeland, maar woont nu in Portugal. Hoe is het daar en mist ze Zeeland nog wel eens?

Een echt 100% Zeeuws meisje is Paula niet. “Ik ben geboren in Paranapanema in Brazilië. Mijn vader, een Zeeuw, leerde daar mijn moeder kennen. Zij was in Brazilië geboren, maar heeft Brabantse roots. Toen ik negen was, verhuisden we naar Kwadendamme. Het was een leuke plek om als kind op te groeien. Zeeland is zo mooi en rustig.”

Kansen in Portugal

Paula’s vader was fruitteler en zag op een dag mooie bedrijfskansen in Portugal. “Dat was in 2005. Vanaf dat moment reisde hij veel heen en weer. In de vakanties gingen we sindsdien ook regelmatig naar Portugal. In 2012 besloten mijn ouders om zich in Portugal te gaan vestigen en daar een eigen bedrijf in frambozenteelt op te starten: Frutadivina.” In die tijd studeerde Paula International Business Language aan de Hogeschool Rotterdam. “Omdat me dat een leuke studie leek, maar niet om het familiebedrijf in te gaan. Dat was nooit de bedoeling.” En daar leek het in eerste instantie ook inderdaad niet van te komen. Paula vond een leuke baan en kocht samen met haar vriend Ferde, een huis in Ovezande. “Vlak daarna kreeg ik de vraag van mijn vader en broer of ik hen wilde komen helpen in het bedrijf. Ze maakten een flinke groei door en zochten een vertrouwd iemand die logistiek, communicatie en planning wilde oppakken.”

Ja, dit gaan we doen

Paula wilde er eerst goed over nadenken. “Ferde en ik waren net gesetteld, dus het is nogal wat, om dan je leuke job en huis op te geven en af te reizen naar Portugal. Maar ik wist ook hoe mooi Portugal is en zag het wel zitten om het familiebedrijf in te gaan. Voor Ferde was natuurlijk alles nieuw, dus ook hij moest zich er goed bij voelen. We hebben toen los van elkaar opgeschreven waarom we deze stap wel of niet zouden nemen. We zaten gelukkig op één lijn: ja, dit gaan we doen!”

Snel gewend

Paula en Ferde wonen nu anderhalf jaar in Odemira, in het zuidwesten van Portugal. Ze zijn allebei actief in het familiebedrijf. “Ferde is verantwoordelijk voor het onderhoud en de technische aspecten. Ik zit op kantoor en mijn vader en broer werken vooral op het veld. De puzzel past perfect.” Paula was het snel gewend in haar nieuwe thuisland. “Ik was er natuurlijk al vaak geweest, dus het was niet helemaal nieuw voor me. En het is ook zo’n mooi land.”

Prachtige natuur, relaxte sfeer

In haar vrije tijd geniet Paula volop. “Het is fijn om in Portugal wakker te worden. Het zonnetje schijnt, het is niet te warm of te koud en de natuur is hier prachtig. Samen met onze lieve hond Rex gaan we regelmatig naar de kust. Hier heb je een ruwe kustlijn met grote rotspartijen en een wilde oceaan. Maar we gaan ook graag met de motor de bergen in. En zaalvoetballen doe ik trouwens ook.” Mist ze Zeeland dan helemaal niet? “Jawel hoor. Vooral mijn zus Bianca, mijn neefje Rafael en het gezellig met vrienden een terrasje pakken op de markt.” Binnenkort reist Paula voor een bijzondere reden weer eens naar Zeeland af. “Ferde en ik gaan er trouwen. Iedereen wil altijd in het buitenland trouwen. Nou, wij doen dat”, lacht ze. En daarna weer naar Portugal? “Ja, we wonen er heel graag. Het bedrijf, het klimaat, de relaxte sfeer. Wij blijven lekker daar.”   

 

‘Het is fijn om in Portugal wakker te worden’ – Paula de Winter

Heeft u dat ook? Dat u bij impactvolle gebeurtenissen in uw leven nog precies weet waar u was en met wie? De Zeeuwse Nadien de Visser (31) had zeven jaar geleden zo’n moment. Als uitwisselingsstudente in Frankrijk nam ze één slok rosé. Het betekende een kantelpunt in haar leven.
Nadien de Visser

Nadien had nooit wat met wijnen. Ze dronk in haar studententijd in Rotterdam wel eens een zoete witte of een rosétje, maar dat was het dan. Maar in Frankrijk gebeurde er iets bijzonders. “Ik weet nog precies waar het was en met wie. Het was tijdens een wijnproeverij voor studenten. ‘Wow, zoiets heb ik nog nooit geproefd!’, dacht ik meteen”, herinnert Nadien zich.

Dit is het!

Het was deels ook de sfeer, die Nadien zo raakte. “Je kwam daar bij het wijnhuis, een typisch Provençaals boerderijtje, aanrijden met de wijngaarden langs de weg, de Sainte-Victoire berg op de achtergrond en overal lavendelbloemetjes en olijfbomen. Zo mooi! Ik luisterde aandachtig naar alles wat er tijdens de wijnproeverij verteld werd over de druiven, de maak-wijze en was direct verkocht. Dit is het! Ik bestelde meteen boeken en ging er meer over lezen.”

Van hobby naar beroep

Terug in Rotterdam organiseerde Nadien haar eerste wijnproeverij voor vrienden. “En zo volgden er nog veel meer. Ik vertelde honderduit over de wijnen en mijn vrienden, ach, die vonden het vooral leuk om te drinken. Maar dat maakte niks uit, ik bleef lekker doorvertellen.” Na een paar jaar was Nadien dé wijnkenner in haar kennissenkring. “Ik gaf al proeverijen en vrienden van vrienden en ze gingen me op den duur ook advies vragen, als ze een keer een etentje hadden. Toen kwam ik op het idee om de ‘Le Club des Vins’-website te maken en blogs over wijnen te gaan schrijven. Allemaal nog puur als hobby.” Maar die hobby is inmiddels uitgegroeid tot een beroep. Nadien schrijft over wijnen, organiseert proeverijen en geeft zelfs les bij De Wijnstudio. Ook zelf is ze nog lang niet klaar met leren. “Ik wil WSET-4 nog halen. Die is heel pittig. Daarna zou je eventueel door kunnen voor Master of Wine, maar ik heb geen idee of dat haalbaar is. Slechts een paarhonderd mensen hebben die titel. Je moet er veel voor doen en voor reizen. Maar wie weet. Dream big.”

Wijnland Portugal

Reizen doet Nadien nu ook al geregeld. “Ik ga een keer of vier per jaar naar Portugal. Een vriendin van me woont daar. Het gebied waar zij woont is te warm voor druiven, maar ik reis dan regelmatig verder. Portugal is een leuk wijn-land. Ze zijn er trouw gebleven aan hun eigen druivenrassen, dus de wijn is niet te vergelijken met wat je gewend bent. Wijnliefhebbers moeten zeker Porto een keer bezoeken. In mijn ogen de mooiste stad van Europa. De rivier Douro loopt er dwars doorheen. Aan de ene kant liggen de porthuizen en -kelders en aan de andere kant vind je leuke restaurantjes en het mooie oude centrum van Porto.”

Natuur

Het mooiste in Portugal is toch wel het moment waarop Nadien met haar vriendin een ‘vier uurtje’ nuttigt. “Een heerlijke Vinho Verde met iets uit de zee. Gamba’s of mosselen. Maar ik kan ook enorm genieten van de omgeving daar. Ik kwam een keer per toeval uit op een prachtige vallei met ongelofelijk veel krukbomen. Tja, je kunt je voorstellen dat dat mij als wijnliefhebber dan ook weer extra aanspreekt. Maar de natuur in Portugal in het algemeen is echt prachtig.”

Wijnreizen

Nadien keert toch elke keer weer graag terug naar Rotterdam. “In die levendige stad kan ik mijn bedrijf een kans geven. Maar misschien organiseer ik binnenkort ook wel wijnreizen naar Frankrijk en Portugal. Dat zou een fantastische combinatie zijn.”

‘Portugal is een leuk wijnland’

www.leclubdesvins.nl

Algarve - Portugal

‘Algarve mooiste golfbestemming ter wereld’

De Algarve werd meermaals door gespecialiseerde tijdschriften en internationale touroperators uitgeroepen tot de beste golfbestemming ter wereld. De regio doet deze onderscheiding eer aan door het niveau voordurend hoog te houden. Dankzij het bevoorrechte klimaat, waardoor met het hele jaar door kan spelen, en de grote verscheidenheid van de totaal bijna veertig golfbanen, is de Algarve een paradijs voor golflief-hebbers. De meeste banen zijn gelegen in beschermde gebieden met een adembenemende uitzicht.

Angra do Heroísmo - Azoren

‘Adembenemende Azoren’

Angra do Heroísmo ligt op het derde eiland van de Azoren dat door 15e-eeuwse ontdekkingsreizigers werd ontdekt. Het was de eerste stad op de archipel, die op een strategische plek in de Atlantische Oceaan ligt. Door zijn eeuwenoude geschiedenis en erfgoed is dit historisch centrum tot werelderfgoed uitgeroepen. De stad is, net zoals talrijke andere plaatsen op de Azoren, bijzonder mooi door het contrast tussen de weelderige natuur en het in de gebouwen gebruikte donkere gesteente, waaruit de vulkanische oorsprong van de eilanden blijkt.

www.visitportugal.com

‘Authentiek Portugal: het Douro portwijngebied’

De Douro-regio is het oudste afgebakende wijngebied van de wereld en is onderdeel van het Werelderfgoed van de UNESCO. Op de oevers groeien de druiven waar de wereldberoemde port van wordt gemaakt op terrasvormige wijngaarden. De dorpen aan de rivier ademen een eigen, unieke sfeer en in de bergen achter de rivier liggen nog meer verborgen schatten om ontdekt te worden! Van april tot en met oktober 2019 kunt u een 8-daagse Groepsreis in dit gebied maken, met een afwisselend programma waarin cultuur, natuur, historie en authenticiteit centraal staan. Meer informatie op:

www.realtours.nl

Tekst Kim de Booij       

Fotografie Anneke Veronica