‘Zelfs tijdens vakantie gaat het werk door’

Sinds twee jaar is Jurgen van Cutsem CEO van Roompot Vakanties. Het bedrijf bestaat een halve eeuw en is momenteel een van de grootste vakantieaanbieders in Nederland. Ook in het buitenland wordt er hard aan de weg getimmerd. Maar wie is deze Vlaming nu eigenlijk? We lunchten met hem bij het Badpaviljoen in Domburg en spraken over werk, privé en Zeeland.

We genoten van de volgende
lunchgerechten bij het Badpaviljoen:

Jurgen

Vooraf: Gemarineerde gamba’s en gerookte
Oosterschelde paling met bietjes

Hoofd: Kabeljauw met pompoensaus en
bouillabaisse, zwarte pasta en gelakt buikspek

Mariska

Vooraf: Carpaccio van Secreto rund met truffelmayonaise en anijschampignons

Hoofd: Sukadevlees en gebakken ganzenlever met bordelaisesaus

Toe nog koffie en thee met een paar
heerlijke bonbons

‘Ik kende het bedrijf eerlijk gezegd helemaal niet. Ik twijfelde’

Op een gemiddelde dag in juli of augustus is het terras van het Badpaviljoen in Domburg afgeladen met gasten. Vakantiegangers, dagjesmensen en bewoners die genieten van zon, zee en strand. Nu, op een herfstachtige dag in november is het terras leeg, maar binnen is het behaaglijk. Wat wandelaars die een frisse neus gehaald hebben, een gezin met kinderen dat geniet van een uitgebreide lunch. Bij het Badpaviljoen is de sfeer ontspannen en het onthaal warm. Geen wonder dat Jurgen van Cutsem hier graag over de vloer komt. “Als de agenda het toelaat, en dat is minder vaak dan ik zou willen, gaan we hier lunchen of dineren. De sfeer is goed en de keuken uitstekend.”

Genoeg van het reizen

“Vorig jaar september zijn we hier getrouwd. Een groot feest met honderdvijftig gasten. Een heel mooie dag,” herinnert hij zich. Zijn vrouw Linda is van oorsprong een Zeeuwse, het is door haar dat hij hier terecht is gekomen. “Zelf kom ik uit Brussel. In 2006 hebben we elkaar leren kennen in Gran Canaria. Ik werkte toen voor Thomas Cook waar ik ooit begon als reisleider, dat was destijds verplicht als je carrière wilde maken. Ik groeide heel snel door en werd in 2008 directeur Western Markets. We reisden veel, ik had verschillende kantoren: in Parijs, Gent, Hoofddorp en mijn uitvalsbasis was Zürich. In 2011 werd ik benaderd om bij Roompot Vakanties te komen werken. Ik kende het bedrijf eerlijk gezegd helemaal niet. Ik twijfelde. Dat duurde wel een half jaar. Maar ik was het reizen beu en Linda ook. En dit was een mooie kans.”

Opvolger

Jurgen trad toe tot de Roompot Directie en de eerste twee jaar werkte hij voornamelijk voor Hogenboom Vakantieparken. Vanuit deze functie werkte hij al nauw samen met voormalig directeur Henk van Koeveringe. Na een heel traject van pitches en presentaties van zijn visie op het bedrijf werd hij als jongste van de kandidaten gekozen als de opvolger van Van Koeveringe. “Ik heb uitgebreid de tijd genomen om interviews te houden met het personeel. Er werken 2000 mensen voor ons. Daar voel ik me wel verantwoordelijk voor. En ja, ik lig er soms ook best wakker van als iets niet lekker loopt. Ze moeten uiteindelijk wel hun centjes krijgen aan het einde van de maand.”

Toenemende vraag

Toen Jurgen twee jaar geleden aantrad als CEO van Roompot Vakanties sprak hij de hoop uit de omzet binnen vijf jaar te verdubbelen, het bedrijf internationaal verder uit te bouwen en er een kwalitatief hoogwaardig product van te maken. Naar eigen zeggen ligt hij aardig op koers. “Het blijft een competitieve markt, maar we maken grote sprongen. We hebben een compleet nieuw marketingbeleid en brengen stapsgewijs het serviceniveau omhoog.

‘Thuis ga ik voor de ontspanning naar de voetbal’

Op het gebied van restyling en onderhoud is er nog genoeg te doen. De vraag naar luxe blijft toenemen. Vroeger was het belangrijk een televisie in een vakantiehuisje te hebben, nu wil men er een in iedere kamer. Wilden mensen eerst graag Wifi kunnen gebruiken, nu verwachten ze dat die gratis is. Door daar in mee te gaan proberen we meer vanuit de gast te denken. We hebben bijvoorbeeld het entertainment op alle parken gratis gemaakt. Een schot in de roos. Alle miniclubs zijn inmiddels te klein geworden.”

Maar er is meer. Roompot België is net opgericht. “De vraag naar België vanuit Nederland neemt toe. We hebben een aantal bestaande campings in Blankenberge gekocht. We worden meer en meer een kustspeler.”

Meer dan fulltime

Het mag duidelijk zijn dat deze baan niet met veertig uur in de week gedaan is. Jurgen heeft twee secretaresses die zijn agenda beheren.  Maar zijn e-mails, rond de 700 stuks per dag, probeert hij zoveel mogelijk zelf te beantwoorden. “Ik ga zeven uur ’s ochtends de deur uit en stap ’s avonds rond dezelfde tijd weer binnen, mits er geen avondpresentaties zijn, want daar word ik best veel voor gevraagd. Na het eten gaat de laptop aan. In het weekend besteed ik iedere dag zeker een uur of twee aan werk. Zelfs op vakantie gaat dat door. We gaan nooit ergens heen waar geen Wifi is. Soms tot ergernis van mijn vrouw. Het liefst gaan we naar Griekenland. Ik ben fan van dat land. Het is er ontspannen, tijdloos, mooi weer en ik spreek de taal. Thuis ga ik voor ontspanning naar de voetbal. Daarnaast staat uit eten gaan hoog op mijn lijstje. Al kook ik ook graag zelf.”

Voor de nabije toekomst heeft Jurgen als doel Roompot Vakanties goed op de kaart te zetten en het product verder te verbeteren. Ooit zou hij nog graag voetbaltrainer van de ministars, de jongste voetballertjes, willen zijn. Letterlijk een heel andere tak van sport.
“Deze job is zodanig belastend, dat kun je niet lang volhouden.
Je moet dus wel nadenken over de toekomst. Mocht er nog eens een kans in Spanje of Griekenland voorbij komen, dan zal ik die zeker niet laten liggen.”

Tekst Mariska den Hartog

Fotografie Limit Fotografie