Zo richt je een penthouse in

Een penthouse inrichten op bijna 160 meter hoogte in hartje Rotterdam. Een opdracht die Olav en Ingrid Post van Huis & Duin Interiors uit Burgh-Haamstede niet snel zullen vergeten. In zo’n driekwart jaar is het penthouse omgetoverd van een lege ruimte naar een woning met veel allure.
Qua locatie is het de hoogste woonlaag van Nederland met een spectaculair uitzicht over Rotterdam. Vanaf dag één hebben Olav en Ingrid zich volledig gestort op de inrichting van het penthouse en het resultaat mag er zijn. “De woning moest de uitstraling krijgen van een luxe hotel”, vertelt Ingrid. “Voor mijn gevoel is iedereen daar uitstekend in geslaagd en daar ben ik onze partners enorm dankbaar voor.”

De eigenaar van het penthouse bezocht de open deurdagen van Huis & Duin Interiors en Olav en Ingrid gingen met hem in gesprek over hun werkwijze en gaven inzicht in verschillende eerdere projecten. Het bedrijf heeft veel ervaring in het inrichten van zowel grote als kleine huizen, kamers, badkamers en keukens. Zoals altijd gingen Olav en Ingrid bij de start van het project aan de slag met een moodboard met onder andere kleuren en stoffen. “Dit doen we aan de hand van de wensen en levensstijl van de klant. De keuken van het penthouse was al uitgekozen, daaraan konden we zien dat deze klant van robuuste materialen en natuurlijke aardetinten hield. Dat werd ons uitgangspunt en is ook de mooiste insteek in combinatie met de aanzienlijke afmetingen en hoogtes waar hier in gewerkt wordt. Het moet ruimtelijk en overzichtelijk zijn.”   

Het casco opgeleverde penthouse is ingericht door een groep mensen met één en hetzelfde doel: een prestigieuze, comfortabele inrichting neerzetten die aansluit bij de omgeving, de locatie en de eigenaar.

Eric Zegers van Wilhelm glas- en schilderwerken, behang- en spuitwerken: “Onze werkzaamheden zijn met name stucadoors-, schilder- en exclusieve behangafwerkingen geweest. Kortom, de zichtbare elementen van wanden en plafonds. Het project was in veel opzichten bijzonder voor ons. De locatie, het project op zich, maar zeker ook het perfect afgestemde samenspel van de verschillende partijen. Zoiets noemen we in de bouw ‘Lean-denken’. Huis & Duin Interiors heeft er voor gezorgd dat de processen naadloos op elkaar afgestemd waren en dat maakt een eindresultaat van topklasse. Het bouwteam van bedrijven is voor goud gegaan.”

Het L-vormige penthouse heeft drie grote balkons waar optimaal genoten kan worden van het outdoorgevoel en de uitzichten, omdat de balkons elk aan een andere zijde van het gebouw gesitueerd zijn. Daardoor is er altijd wel een windluwe plek. Raampartijen aan alle zijden geven een mooie, wisselende lichtinval en het uitzicht op Rotterdam is fenomenaal. De omgeving lijkt positieve energie af te geven.

De excentrieke, luxueuze soorten behang en vloerbedekking en de combinatie van mat en een ‘glossy shine’ geven de woning een eigen karakteristieke stijl. De robuuste materialen en de grote schilderijen die gebruikt zijn om het penthouse aan te kleden, maken het totaalplaatje af. “Omdat wij samen met de eigenaar al snel een helder, eenduidig idee hadden over de stijl voor de inrichting, hebben wij ook de ruimte gekregen om onze ideeën te realiseren. Alle dienstverlening en producten zijn geleverd door vaste partners van ons waarin wij het volste vertrouwen hebben en die op dezelfde manier werken. Dit zorgt voor een soepele samenwerking.  Alles wat we in ons hoofd hadden is gelukt en dat geeft voldoening”, vertelt Ingrid.

Ook zijn er mooie details verwerkt in het penthouse.
Mario van Alphen van Van Alphen Installatietechniek uit Nederhorst den Berg: “Ik heb de volledige technische installatie op me genomen. Onder andere de verlichting, zonwering en de televisies zijn te bedienen met een tablet, wat perfect past bij de uitstraling van het penthouse. Alles kan vanuit ‘de luie stoel’ bediend worden. De samenwerking vond zijn kracht in goed overleg en een accurate planning. Ik kende de woontoren al door eerdere werkzaamheden, waardoor ik gelijk aan de slag kon. Voordat ik begin, vind ik het erg belangrijk om contact te hebben met de klant, zodat ik precies weet wat de wensen zijn. Hier ging dat perfect. Alles liep gestroomlijnd en het eind­resultaat is bijzonder mooi geworden.”

Het is een prachtige woning op een speciale, sprookjesachtige locatie en met recht een uniek penthouse op niveau te noemen.

Vanuit iedere kamer in het penthouse is er zicht op de stad. Ingrid: “Je ziet het weer aankomen. Alle weersomstandigheden zijn onwaarschijnlijk mooi vanaf deze locatie. Het is net een schilderij waar je voor gaat zitten. Er heerst rust op deze hoogte, maar ook het bruisende gevoel van de stad is aanwezig. Die combinatie maakt het heel bijzonder.” Logistiek was het ter plaatse krijgen van materialen en meubels een flinke uitdaging. Deze moesten uiteraard allemaal in de lift passen waarmee ze naar boven werden vervoerd. Daarnaast paste de grote lamp in de woonkamer niet door de deur. Maar ook daarvoor kwam een oplossing door deze om te bouwen, en zodoende schittert de lamp alsnog aan het plafond.” Deze lamp bleek ook gevoelig voor de beweging van het gebouw, wat een vereiste is bij hoge gebouwen, als gevolg van wind. “De lamp slingerde behoorlijk. Om dat op te lossen hebben we draden gespannen aan twee kanten van de lamp.” 

Tegeltrend Deurne heeft een zeer ruime collectie exclusieve houten en harde vloeren, die ze zelf behandelen in hun atelier. Juist omdat het moeilijk is om een voorstelling te maken van een hele vloer, liggen alle vloeren in grote vlakken in hun showroom, zodat de beleving heel realistisch is. “De vloer in de woonkamer van het penthouse moest uniek worden. Niet te oud en ook niet te modern. Niet te donker en niet te licht. De exclusieve old grey houten vloer met planken van 26 cm breed past precies binnen dit plaatje. We zijn ruim een halve dag bezig geweest om de vloer boven te krijgen, maar het resultaat mag er zeker zijn”, vertelt Twan Claassen van Tegeltrend Deurne.

Het is een prachtige woning op een speciale, sprookjesachtige locatie en met recht een uniek penthouse op niveau te noemen.

Tekst Marina Smits

Fotografie Profoto