‘Het móest in Zeeland zijn’

Als zesjarige wilde hij architect worden. “Later zag ik dat ik destijds alleen maar restaurants had getekend”, zegt Wouter Kik, eigenaar van het nieuwe restaurant Codium in Goes.

De liefde voor eten zat er bij Wouter al vroeg in. “Ik gaf mijn moeder receptenboekjes voor Moederdag en mijn antwoord was altijd ‘eten’ als ze me vroegen wat ik voor leuks wilde gaan doen.” Het kwartje viel pas toen hij als afwasser bij Brasserie De Vluchthaven ging werken. “Die keuken vond ik zo gaaf! Kok DP Arkenbout kookte super hip, echt rock-‘n-roll. Hij leerde me voor het eerst over smaken.”

Vanaf dat moment begon de reis naar ‘ooit een eigen restaurant’. Met werkervaringen bij onder meer Inter Scaldes*** en De Kromme Watergang** was die op zijn minst indrukwekkend te noemen. “Na de onconventionele aanpak van DP Arkenbout, waar ik mijn creativiteit heb leren ontwikkelen, leerde Jannis Brevet van Inter Scaldes me over discipline, netheid, perfectie en koken op topniveau. En Edwin Vinke van De Kromme Watergang liet me zien hoeveel plezier je kunt hebben met de gasten en hoe blij je wordt van hun enthousiasme.”

Die creativiteit, dat topniveau en een flinke dosis plezier brengt Wouter nu samen in restaurant Codium in Goes. Dat doet hij niet alleen, maar samen met sommelier, restaurantmanager en ‘Wijn/spijs specialist van het jaar’ Jean Luc Etienne. “En een team van medewerkers. Deels koks die ik voorheen zelf heb opgeleid. Samen streven we perfectie na, maar altijd met een glimlach op het gezicht. Dat vinden we heel belangrijk.”

De naam Codium is overigens niet toevallig gekozen. “Codium is een vrolijk, mooi zeewier met een heel lekkere smaak en een fijn mondgevoel. Het is bovendien super Zeeuws. Het past dus perfect bij ons.” Want dat het restaurant ook echt in Zeeland móest komen, was een feit. “Jean Luc had de voorkeur voor Rotterdam, want daar gebeurt het, zei hij. Maar ik heb rust en verse producten nodig. De Oosterschelde, wildgroei, vissers en schelpenboeren om de hoek. Gelukkig heb ik hem daarvan kunnen overtuigen.”

‘Samen streven we perfectie na, maar altijd met een glimlach op het gezicht’

Samen hebben de heren een geweldige kaart samengesteld, met onder meer een acht-gangen-menu met bijpassende topwijnen. “Onze kaart is zo sterk, daar zijn we trots op. Zelfs nu we nog maar pas open zijn, zien we dat onze gasten het waarderen, al bij ons terugkomen en anderen naar ons doorverwijzen. Dat doet me echt vliegen. We zitten op de goede weg!”

De creativiteit en eigenheid van de keuken vind je terug in het interieur van Codium. De kleurcontrasten verwijzen naar de afwisselend licht frisse en diepe smaken op het bord. Van zachtroze tot koraalrood en codiumgroen. Details als wiervormige kaktussen tonen aan dat ook hier tot in perfectie is meegedacht in het Codium-concept.

 

Lees meer over het interieurontwerp van Restaurant Codium: Dineren vanuit een ander perspectief.

Tekst Kim de Booij

Fotografie Pieter van der Laan

Interieur ontwerp Anouk van de Sande