Binnenkijken in Kortgene

Bewoners: Marloes Bareman en Alwin van Langevelde en dochter Sofie. Waar: Kortgene. Soort huis: boerenwoning uit 1900.

Sommige kansen moet je grijpen. In het geval van Marloes Bareman en Alwin van Langevelde betekende dit, dat zij hun woonplaats Amsterdam moesten verruilen voor Kortgene. Daar deed zich namelijk een unieke kans voor: het kopen van hun droomhuis. “We komen beiden oorspronkelijk uit Zeeuws-Vlaanderen en hadden nog nooit van Kortgene gehoord. Toen we hier gingen kijken, waren we verkocht. Niet alleen het huis viel in de smaak, ook het dorp zelf. Na de koop zijn we vrijwel direct verhuisd.” Met erfstukken, brocante en hun eigen verzamelingen geven Marloes en Alwin hun woning een persoonlijk karakter.

Sinds hun studie woonden Marloes en Alwin in Amsterdam. Zo’n vijf jaar geleden hadden ze genoeg van de grote stad en startte hun zoektocht naar een woning in Zeeland. Hun zoekgebied? “We hadden een cirkel rond Goes getrokken en zijn daar op zoek gegaan. Dit huis stond al eerder op Funda, maar verdween weer. Toen het huis opnieuw online stond, hebben we er direct werk van gemaakt.” Eerst gingen ze samen kijken, later werd ook de vader van Marloes ingeschakeld, die aannemer is. Toen alle seinen op groen stonden, deden Marloes en Alwin een bod en kregen ze na lang wachten de sleutel van hun droomhuis. “Het was vooral de mooie open ruimte, een loft als het ware, en het vele licht dat ons aansprak”, herinneren ze zich.

De vele accessoires geven de inrichting een persoonlijke touch. Marloes: “We hebben redelijk wat ‘erfstukken’ in huis. Zo komt de houten trap in de woonkamer uit de schuur van mijn vader en het gouden theeserviesje is van zowel Alwins oma als mijn oma. Verder vind je her en der in huis oude autootjes. Die verzamelde Alwin vroeger. Voor mijn werk ga ik regelmatig naar beurzen en ik bezoek graag rommelmarkten en brocantezaken. De oude bakelieten telefoon bijvoorbeeld vond ik daar. Leuk is ook rond te kijken bij mijn tante Petra. Zij heeft een woonwinkel: Livsstil in Terneuzen.”

Een kussentic

Wie de woning binnenstapt door de traditionele voordeur met deurklopper en levensboom, staat meteen in huis, tussen de woonkamer en de eettafel in de keuken. Daar ervaar je direct wat Marloes en Alwin zo waarderen in hun woning: een prettige lichtheid en warme sfeer. De zithoek in de woonkamer is licht en intiem. De schouw van de open haard heeft een stoere look door het gebruik van grijze kalkverf. Op de lichte bank liggen mooie kussens. Marloes, lachend: “Ik heb echt een kussentic. Ik heb heel veel kussenhoezen, in allerlei kleuren en dessins. Zo kan ik regelmatig, met de seizoenen mee, wisselen.” 

Keuken met zwart en grijstinten

Mooi aan het huis is dat de open haard niet alleen vanuit de zithoek, maar ook vanaf de eetkamertafel goed te zien is. Die tafel is een verzamelpunt voor vrienden die komen eten. Vandaaruit kijk je ook weer direct op de keuken, zoals op de grote zwarte vitrinekasten, waar al het servies te vinden is. “Veel mensen zijn het niet gewend dat die kasten zo open zijn, terwijl wij het hier echt heel mooi vinden staan.” De keuken combineert de kleuren grijs en zwart. “Het kookeiland met de RVS fronten en granieten blad was er al toen we het huis kochten. Wij hebben er een nieuw keukenblok bijgezet. Daarvoor hebben we bewust voor zwart keukenblad gekozen, omdat anders veel meer zou opvallen dat de keukenbladen niet gelijk zijn.” De royale openslaande tuindeuren, zowel vanuit de woonkamer als de keuken, komen uit op een heerlijke tuin. De oude boom achterin zorgt voor een heerlijke schaduwplek.

Kleurgebruik

Marloes concludeert dat zij vooral houdt van een goede basis, die makkelijk is aan te passen. “Door van kleur te wisselen, zorg je eenvoudig voor een andere sfeer. De kleur in het halletje bij het toilet heb ik bijvoorbeeld al vijf of zes keer veranderd. Dat doe ik soms in een avond.” Alwin, lachend: “Soms valt het mij niet eens meer op.”