Binnenkijken bij Huize Eureka in Kapelle

Eureka! Of, in het Nederlands, ‘ik heb het gevonden’. Misschien dacht Daniël Johannes van der Have – grondlegger van het unieke familiebedrijf in zaden en graan – dit toen hij op deze mooie plek, aan de Goessestraatweg in Kapelle, in 1884 startte met de bouw van zijn familievilla. Opeenvolgende generaties genoten van dit prachtige huis. In de loop van de jaren raakte het huis echter steeds meer in verval. Tot drie enthousiaste ondernemers kansen zagen. Niet om er zelf beter van te worden, integendeel. Wél om deze fraaie villa en de rijke geschiedenis te bewaren voor Kapelle. Anno 2024 is de conclusie dat hen dit meer dan gelukt is. Huize Eureka biedt onderdak aan een breed scala lokale ondernemers en het bijbehorende Koetshuis is een unieke vergader- en trainingslocatie, waar je in alle rust kunt samenkomen.

Hier wil ik later ook wonen! Dat is wat Albertien van der Have als kind regelmatig dacht in het fijne, ruime huis van haar ouders. Haar vader – ‘meneer Daan’ voor de medewerkers – vormde de derde generatie, die leiding gaf aan het familiebedrijf. Samen met haar zus Nees Duin-Van der Have en nichtje Tracy Moelker-Van der Have kijkt Albertien gefascineerd rond in het volledig gerenoveerde pand. De herinneringen buitelen over elkaar. “Mijn ouders hadden vier kinderen. Naast Albertien en ikzelf, zijn dat Joost en Adriaan, de vader van Tracy. We zijn naoorlogse kinderen. Ik herinner me vooral dat er heel hard gewerkt werd in die tijd, óók door mijn vader. Hij had een privékantoor – de aanbouw aan de linkerzijde – en meestal was hij daar te vinden”, vertelt Nees.

Boordevol sfeer en gezelligheid

Beide dochters vertellen over de vele buitenlandse gasten, die het wereldwijd bekende bedrijf bezochten. “Die gasten logeerden hier of kwamen met mijn vader mee voor lunch of diner. Betrokkenheid van klanten bij het familieleven vond mijn vader heel belangrijk. Om die reden was het ook zaak dat we verschillende talen leerden spreken.” Lachend: “En leerden converseren.” Ook Tracy heeft levendige herinneringen aan die tijd. “Ik woonde in mijn kindertijd in Goes en ging regelmatig naar grootvader en grootmoeder. Ik herinner me de grote feesten, de mooi gedekte tafels en de gezamenlijke maaltijden. Het was hier altijd heel gezellig, natuurlijk ook met alle neefjes en nichtjes. Gelijktijdig was het ook een heel warm huis.” Albertien vertelt dat hun moeder goed was in het creëren van sfeer en gezelligheid. “We hadden een mooie tuin met prachtige borders. Regelmatig werden we naar buiten gestuurd om mooie boeketten te plukken.”

‘Ik herinner me de grote feesten, de mooi gedekte tafels en de gezamenlijke maaltijden’

Voortzetting van de geschiedenis

De drie vrouwen Van der Have kijken vol bewondering rond in het volledig gerenoveerde pand. Ze zijn er blij mee! “Lange tijd was de ziel uit het pand verdwenen. Het is fijn om te merken dat die weer terug is”, aldus Nees. Albertien vult aan dat de herbestemming past in de lijn van de geschiedenis. “Het is fantastisch dat het leven hier, met de reuring en de vele ontmoetingen, op deze manier wordt voortgezet.” Tracy hoopt dat daarmee ook de naam Van der Have nog wat langer zal meegaan in de geschiedenis van Kapelle.

Gerestaureerd, gerenoveerd en geïsoleerd

Als het aan de drie eigenaren ligt, zal dat laatste zeker gebeuren. In het pand, dat onder hun hoede is gerestaureerd, gerenoveerd en geïsoleerd, zijn nog tal van verwijzingen naar het bedrijf van weleer te vinden. Het privékantoor van ‘meneer Daan’ is nog intact, de voormalige eetkamer met originele, ingebouwde kastenwanden doet nu dienst als kantine en de trap is weliswaar vernieuwd, maar nog steeds onmiskenbaar de trap van vroeger. “Als ik daar langs naar beneden liep, voelde ik me een prinses”, vertelt Tracy. 

Gezamenlijk bod op een verouderd pand

Nu eenmaal alle werkzaamheden achter de rug zijn, is het moeilijk voor te stellen in welke staat het pand zich medio 2019 bevond. “Profects was destijds huurder van een van de kantoorruimtes. Toen DLF (eigenaar en opvolger van het voormalige Van der Have), het pand wilde verkopen, namen zij contact op met mij”, legt Henk Boudewijn, eigenaar van bouwkundig bureau Tulipa, uit. “Mijn eerste advies? Niet aan beginnen, want je koopt een probleem. Toch ging ik op mijn beurt praten met mijn accountant Jan Dieleman van Dieleman en Schipper. Gaandeweg kwam van het een het ander. We richtten met z’n drieën een BV op met het doel het pand te verwerven. Voordat we een bod deden, hebben we gebeden. Uiteindelijk konden we het pand in 2020 kopen.”

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Jan vertelt dat de hulp van de gemeente Kapelle en Erfgoed Zeeland onmisbaar is geweest bij het realiseren van alle plannen. Evenals de hulp van echtgenotes, kinderen en vrienden. “Middenin de coronapandemie hebben we hier heel wat zaterdagen doorgebracht. Stenen afhakken in de sneeuw, timmerplaten weghalen van onder de balken van het dak en heel veel snoeien”, aldus Jan. Henk vult aan: “De oude paardenstal was volledig overwoekerd. Niemand wist dat die er stond, zelfs het kadaster niet, terwijl deze toch zo’n 30 vierkante meter groot is. Dat was echt een cadeautje. Daarvan hebben we nu een fietsenstalling gemaakt.”

‘Het is leuk om er als team gezamenlijk iets moois van te maken en daarin als serieuze gesprekspartner te worden meegenomen’

Lokale partijen

Keuzes maken is een rode draad in een dergelijk project. “Het pand lekte op meerdere plaatsen, de achtergevel stond los, alle installaties waren verouderd, enzovoorts. We hebben besloten alles in één keer goed te doen. Met oog op onze maatschappelijke betrokkenheid hebben we zoveel als mogelijk met lokale bedrijven gewerkt. Zij staken hun nek uit om dit project tot een goed einde te brengen”, aldus Henk. Neem Van der Jagt Groep uit Kapelle. Henk had al eerder met dit bedrijf samengewerkt en hij kende daardoor de meerwaarde op het gebied van grote, complexe en ingewikkelde sloopwerkzaamheden. “Henk nodigde me uit om een kijkje te komen nemen. Bij zo’n mooi, monumentaal pand vergt het sloopwerk de nodige precisie. Dat is een kolfje naar onze hand”, vertelt Adriaan van der Jagt lachend. “We hebben onder andere de doorgang van de keuken naar de vergaderzaal en de toiletten gemaakt. Verder moest al het loodwerk boven de kozijnen vervangen worden. Dat hebben wij ingezaagd, natuurlijk met respect voor de monumentale gevels. Tot slot zijn we ook in het Koetshuis aan de slag gegaan. Daar hebben we in de achtergevel gaten gemaakt voor de nieuwe kozijnen.” Al met al een flinke klus, vindt Adriaan, en een mooie variatie binnen het werk van dit bijzondere sloopbedrijf. “We zijn met name actief op civiele en infrastructurele projecten”, verduidelijkt hij. Over Huize Eureka is hij enthousiast: “Het is leuk om er als team gezamenlijk iets moois van te maken en daarin als serieuze gesprekspartner te worden meegenomen.”

Luxe uitstraling

Coen de Braal, accountmanager bij Plieger in Goes beaamt dit. Plieger is gespecialiseerd in sanitair, verwarming, installatie, lucht & ventilatie en elektra èn in Nederland de grootste in de productgroep sanitair. “We zijn een groothandel, maar hebben ook showrooms en een eigen sanitairmerk”, vertelt Coen. “Henk heeft onze showroom in Goes bezocht. Janine Pieterse van Green dot Design heeft de keuzes gemaakt. Natuurlijk met advies van onze verkoopadviseurs. De marmeren tegels sluiten perfect aan bij de luxe uitstraling. De keuze voor Plieger sanitair is vanwege de prijs-kwaliteit-verhouding erg aantrekkelijk. Uiteindelijk werden we nog behoorlijk uitgedaagd vanwege de deadline voor de tegels. Het is fijn dat het ons gelukt is om op tijd te leveren.” Het resultaat is een mooi visitekaartje voor wat Plieger kan doen, óók voor particulieren. “Je kunt je in onze showroom samen met onze verkoopadviseurs, oriënteren op de mogelijkheden. We kunnen 3D tekeningen maken en hebben zelfs installatie-materialen in huis. Zo kun je je eigen droomhuis vormgeven.”

Te huur: fraaie vergaderlocatie

Mooi is dat alle huurders van destijds nu vanuit het volledig vernieuwde pand ondernemen. “Ze waren zo flexibel om tijdens de bouw steeds vanuit een andere ruimte te werken”, vertelt Henk. Trots is hij op het Koetshuis, waar ondernemers Arianne en Linde de Voogd de exploitatie op zich hebben genomen. Zij zijn ruimschoots bekend vanwege hun persoonlijke gastvrijheid. “Het Koetshuis is een geweldige manier om Eureka te ervaren”, aldus Arianne. “Wij ontvangen hier groepen tot 12 personen. Een gezamenlijk ontbijt, een lunch of een borrelplank, we verzorgen het graag. Natuurlijk met de kwaliteit die gasten van ons gewend zijn, dus vers en huisgemaakt gebak, versgeperst appelsap en zelfgemaakte soep, hartige en zoete lekkernijen. Wie hier vergadert, merkt ongetwijfeld hoe rustig en inspirerend deze plek is. Niet voor niets kreeg het de naam ‘Eureka’. Zulke momenten van een belangrijk inzicht wens ik iedereen toe.”

‘De marmeren tegels sluiten perfect aan bij de luxe uitstraling’

Tekst Caroline Houmes 

Fotografie Koen Dorst en Brain Communicatie