In gesprek met Stefan Louwerse, de oprichter van VIVACE: ‘Het is alsof ik twee keer leef’

Balletdanser, HEAO-student, advertentieverkoper, uitgever, verzekeringsadviseur, makelaar. Niet velen zullen dit uitzonderlijke carrièrepad al bewandeld hebben. Maar wel Stefan Louwerse, de oprichter van VIVACE. Vanuit Curaçao vertelt hij over het begin van ons magazine, 25 jaar geleden, en hoe zijn leven er als makelaar op een tropisch eiland nu uitziet.

Stefan werd geboren in Vlissingen en groeide op in Middelburg. Wat hij later wilde worden? “Mijn moeder had een balletschool, dus ik zou danser worden en dansdocent.” Dat werd ‘m dus uiteindelijk niet. “Mijn zus is dat wel gaan doen. Ik heb voor de HEAO gekozen omdat ik het belangrijk vond om later geen geldzorgen te hebben.”

Krantje vol verkopen

Na zijn studie rolde Stefan de mediawereld in. “Ik startte als advertentieverkoper bij de Woongids. Het krantje vol verkopen, dat was mijn taak en dat ging heel goed. Dat lag ook aan die tijd natuurlijk. Mensen lagen toen nog bij de brievenbus op de wekelijkse Woongids te wachten om te zien welke nieuwe huisjes er weer te koop waren gekomen. Nu met Funda is dat wel anders.”

Zo is VIVACE ontstaan

Na een tijdje wilde Stefan wel wat extra uitdaging. “Mijn collega Ron de Boer ook. We zijn een werkgids voor banenaanbod gestart en wilden ook wel een wat luxer woningblad uitbrengen. De eigenaar van de Woongids zat in Schiedam en bracht daar ook het luxe woningblad Vivenda uit. Ron en ik startten met een regionale versie daarvan en al snel daarna is hieruit ons eigen magazine VIVACE ontstaan.”

Tempo versnellen

Waar komt die naam eigenlijk vandaan? “We vonden het leuk om een stukje van de naam Vivenda mee te nemen en zochten van daaruit verder naar iets wat extra luxe zou uitstralen. Een twist met Versace leek ons leuk en hieruit kwam VIVACE, wat Frans is voor ‘tempo versnellen’. Dat paste goed bij wie we waren.”

‘Hieruit kwam VIVACE, wat Frans is voor ‘tempo versnellen

Gratis bezorgen

VIVACE groeide al snel uit tot een bekend en succesvol magazine. “Echt leuk hoe dat in die beginperiode is gegaan”, gaat Stefan verder. “We hadden steeds meer leuke redactie, advertorials en advertenties. Een keuze die goed uitpakte, was dat we van VIVACE geen betaald magazine maakten, maar het gratis bij mensen thuis bezorgden. En dan bij een specifieke doelgroep. Daardoor kregen adverteerders een heel hoge respons op hun bijdragen.”

Gouden tijden

Stefan beleefde gouden tijden. “Ik genoot vooral van de reisreportages. Die schreef ik zelf en ik werd overal uitgenodigd. Ik reisde op uitnodiging af naar de Champagnestreek, at in Michelinsterrenrestaurants, overnachtte in luxe hotels en ging langs bij wijnmakers. Ik ben zelfs een keer in Alaska geweest. De reis had ik zelf geboekt hoor, maar ter plaatse werd ik uitgenodigd om een gletsjer te bezoeken. Zo kreeg ik overal een kijkje achter de schermen en kwam ik op plekken waar een vakantieganger nooit komt.” Stefan en zijn compagnon Ron breidden het succes nog verder uit met een extra magazine, Zign, maar merkten ook dat het tij begon te keren. “Je merkte dat bij ondernemers minder bereidheid was om te adverteren in gedrukte media. Dat begon zo rond 2011, 2012. De balans verschoof naar online. We moesten echt knokken om alles goed rond te krijgen.”

Voor de liefde naar Curaçao

In die tijd leerde Stefan zijn huidige liefde kennen. “Haar roots liggen in Curaçao en haar zoon was hier terug naartoe verhuisd. Die miste ze natuurlijk. Tegelijkertijd wilde ik altijd wel al eens emigreren, dus uiteindelijk deden we dat ook. In 2014 pakte we alles op en vertrokken naar Curaçao. Ron wilde tegen die tijd wel met pensioen, dus probeerden we VIVACE te verkopen. Dat ging niet zo makkelijk, maar uiteindelijk is VIVACE overgenomen door Marc Dorst, de huidige eigenaar en uitgever.”

Optimistje

Ondertussen probeerde Stefan een baan op Curaçao te vinden. “Dat was niet eenvoudig. Lokale mensen gaan voor. Bovendien zijn de lonen laag, terwijl alles daar even duur is als hier. Het saldo op de spaarrekening daalde dus snel. Uiteindelijk kon ik wel voor een verzekeringsmaatschappij aan de slag in zorgverzekeringen en pensioenen. Dat liep lekker, maar leuk vond ik het niet. Ik ben een optimistje en als je het dan hele dagen over risico’s als ziek worden en overlijden moet hebben…”

 

Eerste stapjes in de makelaardij

Met een scheef oog keek Stefan naar twee Nederlanders die op Curaçao een makelaarskantoor in luxe villa’s runden. “Dat waren Paul en Joeri van TEAM Coral Estate Sales. Ik mocht voor hen als zzp’er aan de slag, maar ze hadden ook een vaste makelaar in dienst, dus veel was er voor mij nog niet te doen. Ik zette een eigen tak op in de verkoop van projecten en appartementen en hield daarnaast nog mijn verzekeringskantoor aan.” Twee belangrijke mijlpalen zorgden vervolgens voor een doorbraak in Stefans makelaarscarrière. “Allereerst besloot de huidige makelaar terug naar Nederland te gaan, dus kon ik zijn plek innemen, en later kwam corona. Ik denk dat Paul en Joeri hierdoor beseften dat het runnen van een bedrijf op zo’n grote afstand dan ineens best kwetsbaar is. In 2021 nam ik TEAM Coral Estate Sales van ze over.”

Opnieuw gouden tijden

Sindsdien beleeft Stefan opnieuw gouden tijden. “De omzet is verdrievoudigd. De markt zit namelijk enorm in de lift. Overal op Curaçao wordt gebouwd en de interesse vanuit Nederland is flink toegenomen sinds het in Nederland steeds lastiger is geworden om in vastgoed te investeren. Curaçao is een ideaal alternatief. Het kent een vergelijkbare wetgeving, dus je wordt er niet zoals in sommige landen ineens verrast met verborgen erfpacht ofzo. Je kunt je villa hier zonder problemen verhuren. Daar zorg ik trouwens inmiddels ook voor, met Coral Estate Holidays. En ook een pluspunt: men spreekt hier dezelfde taal, Nederlands.”

Fantastisch eiland

Los daarvan is het natuurlijk een droom om op zo’n mooi tropisch eiland een villa te bezitten. “Toen ik het eiland voor het eerst ging verkennen, viel mijn mond overal open, zo geweldig mooi vond ik het. De baaitjes, de restaurants, Willemstad en de prachtige duikplekken. Curaçao is echt een fantastisch eiland. Ik ben hier helemaal op mijn plekje terechtgekomen.”

‘De baaitjes, de restaurants, Willemstad en de prachtige duikplekken. Curaçao is echt een fantastisch eiland

Work hard; play hard

Investeerders probeert hij hetzelfde gevoel mee te geven. “Denk aan een avondbezichtiging in een mooie villa met zeezicht, proseccootje erbij, lampjes aan, muziekje… mensen willen niet meer weg!” Dat klinkt als hele dagen feest, maar het zal ongetwijfeld ook hard werken zijn. Stefan: “Ik zeg altijd: overdag zijn we Nederlander, de rest van de tijd Curaçaoënaar. Dus overdag hard werken en in je vrije tijd hard genieten.”

Nog een derde bokkesprong?

Van danser naar uitgever. Van uitgever naar makelaar op Curaçao. Zit er in de toekomst nog een derde bokkesprong aan te komen? “Zeg nooit nooit, maar ik denk het niet. Ik ben nu 51 en heb zoveel geluk gehad met hoe alles is gelopen. Eerst met VIVACE. Ik ben supertrots dat het blad nog steeds bestaat en heb respect voor hoe Marc en zijn team het nu doen. En nu heb ik het geluk dat het hier op Curaçao zo goed gaat. Daar ben ik vooral heel dankbaar voor. Het is alsof ik twee keer leef. Zo voelt het echt. Maar een derde leven zoek ik niet. Het bevalt me hier fantastisch.”

Mooiste aan Nederland: familie

Toch ziet hij ook zeker de pluspunten van Nederland nog wel. “Winkelen in de stad en online is er fantastisch. Hier op het eiland kun je echt niet iets binnen een dag geleverd krijgen. En fietsen. Dat deed ik vroeger vaak met mijn vader. Hier op Curaçao word je van de weg gereden of beland je in een van de vele gaten in de weg. Mijn vriendin heeft mijn fiets verkocht, gewoon voor mijn eigen veiligheid. De seizoenen in Europa zijn ook fijn. Een heerlijke boswandeling in de herfst en wintersport in de winter. En heb je morgen zin om naar Parijs te rijden, dan kan dat gewoon. Er zijn dus zat leuke dingen te vinden. Waar ik het meest van geniet als ik terug in Nederland ben, is mijn familie. Daar kijk ik altijd enorm naar uit.”

Tekst Kim de Booij
Fotografie Persoonlijk archief