Het Oosterscheldekreeft seizoens is weer van start ‘smaakt als vanouds’

Het was een feestje, niet zo omvangrijk als in vroegere tijden, maar het werd gevierd. Tot 16 juli is het seizoen van de Oosterscheldekreeft geopend en na twee jaar stilte kon Stichting Promotie Oosterscheldekreeft dit seizoen weer feestelijk openen. De vaste ingrediënten waren aanwezig: zon, partyschip Frisia, de eerste Oosterscheldekreeft, de veiling voor het goede doel, passende kreeftwijn en een kleine tweehonderd gasten.

Het lichten van de eerste fuik is een centraal moment in de openingsceremonie. Robin van den Hoek, zoon van de vorig jaar overleden kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, nam deze taak op zich. Han Polman, commissaris van de Koning, Nelleke Launspach, de kersverse nieuwe voorzitter van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, assisteerden hem. Terwijl de Oosterscheldekreeft naar de veiling in Colijnsplaat werd gebracht, voer de Frisia terug naar Zierikzee. In de Nieuwe Kerk wachtte het gezelschap een amuse van Oosterscheldekreeft en een lunch van heerlijke Zeeuwse fruits de mer.

Veiling brengt 42.500 euro op

Traditiegetrouw wordt de eerste Oosterscheldekreeft in Colijnsplaat geveild voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de Maag, Lever, Darm Stichting. Radio-dj, drummer en zanger Edwin Evers, veilingmeester voor één keer, hamerde een mooi bedrag af. Aquamossel-Triton uit Yerseke mocht zich voor maar liefst 42.500 euro eigenaar van deze Oosterscheldekreeft noemen. 

Witte wijn van rode druiven

De kreeftwijn is ook deze keer met zorg gekozen. Het is een blanc de noir uit het Duitse Ahrdal geworden. Een niet te zware, witte wijn, gemaakt van rode druiven, die met een beetje ronding zijn zuren en zoetje goed laat passen bij de zilte Oosterscheldekreeft.

Behalve smaak en een warme gloed, heeft deze wijn ook een verhaal. Het smalle Ahrdal, zeer populair bij wijnliefhebbers en wandelaars, werd in juli 2021 zwaar getroffen door de hevige regenval die ook in Limburg en België voor overstromingen zorgde. De Ahr veranderde in ongekend korte tijd van een zomerbeek met ongeveer 30 centimeter water in een metershoge kolkende watermassa. Het water sleurde over 35 kilometer alles mee: mensen, dieren, huizen, wegen, bruggen, spoorrails en wijngaarden. 

‘In de Nieuwe Kerk wachtte het gezelschap een amuse van Oosterscheldekreeft en een lunch van heerlijke Zeeuwse fruits de mer’

Watersnood 

Voor circa vijftig wijnboeren uit het dal is de ramp bijna niet te overzien. Hun wijngaarden zijn verwoest, vaak is de vruchtbare bovenlaag weggespoeld. Opslagvaten, gebottelde flessen en alle toebehoren om wijn te maken, verdwenen onder een dikke laag modder. Een van de getroffen wijnboeren, Peter Kriechel, deed kort zijn verhaal. Hij verwacht vijf tot acht jaar nodig te hebben om zijn wijnboerderij opnieuw op te kunnen zetten. Plantgoed is schaars en wijnstokken hebben jaren nodig om goede oogsten te geven. Naast de materiële schade is ook de emotionele schade niet te onderschatten.

Het is een ramp die de Zeeuwen niet onbekend in de oren klinkt. Na de inundatie van 1944 en de Watersnoodramp van 1953 moesten de akkers weer geschikt gemaakt worden om te boeren en werden er tienduizenden bomen en struiken geplant. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk besteedde dan ook aandacht aan de watersnood van afgelopen zomer en haalde onder meer 10.000 euro op voor Limburg.

#Flutwein

Om de wijnboeren in het Ahrdal te ondersteunen, werden in de Nieuwe Kerk zes magnums en een drieliterfles geveild. De Zierikzeese kunstenares Charlotte Koster ontwierp zeven etiketten die zij tekende met inkt van de sepia en met goudblad uit Duitsland. Als laatste werd een zogenoemde #Flutwein geveild; een fles die de watersnood doorstond. De acht flessen waren samen goed voor 3.500 euro. Een prachtig bedrag die de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen 2022 extra glans gaf.

Wie Oosterscheldekreeft wil eten, kan onder meer terecht bij een van de tien restaurants die deelnemen aan de Kring van Oosterscheldekreeft, zie www.oosterscheldekreeft.nl.

Tekst Inge Heuff

Fotografie Limit Fotografie