Moderne woning van hoogwaardige kwaliteit – Manneegeul in Goes

‘Spannende eenvoud’

Een moderne woning van hoogwaardige kwaliteit met een groot programma van eisen, het liefst zo eenvoudig mogelijk ontworpen, maar geen simpele blokkendoos. Zo luidde de opdracht aan Fierloos Architecten bij een te ontwerpen woning op een relatief klein bouwvlak in de wijk Manneegeul in Goes. Best een uitdaging. Voor degenen die niet van cliffhangers houden: het is gelukt!

Waar moeten we beginnen bij een villa als deze? Bij de bijzonder lange voorgevel, die vanwege de brede witte dakrand extra lang en laag lijkt wellicht? Hier springt ook meteen de mooie combinatie van zwart metselwerk, wit stucwerk en hout in het oog. “Deze combinatie hebben we al vaker gebruikt en het was ook hier de wens van de opdrachtgever”, aldus Martin Fierloos. “Door deze materialen op een bepaalde manier te formeren, krijg je wat spanning en stap je af van een simpele blokkendoos.”

Weg ontwerpen

En zo zijn er nog meer slimme keuzes gemaakt om deze villa zijn unieke uiterlijk mee te geven. “De kunst is om zoveel mogelijk ‘weg’ te ontwerpen”, legt Martin uit. “Je probeert alles zo eenvoudig mogelijk te maken, met zo min mogelijk poespas. Zo zie je van de ramen alleen het glas, niet de kozijnen en screenbakken. Die zijn in de gevel en achter het houten lattenwerk weggewerkt.”

Privacy

Weggewerkt is ook zoveel mogelijk de inkijk in de woning. “Het perceel is niet groot en is langs drie kanten omsloten door een weg. Aan de voorzijde heb ik daarom voor een vrij gesloten entree gekozen met slechts een paar grote ramen. Aan de landzijde, waar de slaapkamer, woonkamer en eetkamer liggen, is er meer openheid. Maar door de architectuur te combineren met goed doordachte tuinarchitectuur, hier in de vorm van knotwilgen en verschillende hagen, ervaar je in de woning toch privacy.”

Licht en uitzicht

Privacy én licht, valt op zodra we binnen zijn. “Dat is een belangrijk onderdeel van onze architectuur, we zorgen altijd voor voldoende raamoppervlak. Voor de lichtinval en voor het uitzicht. Vanuit iedere ruimte moet je aan meerdere kanten naar buiten kunnen kijken.” Gek genoeg ervaren we dat ook boven, terwijl we daar aan de buitenzijde vooral een blinde muur zagen. Binnen blijken er toch op goed doordachte plaatsen ramen aangebracht te zijn. “Aan de achterzijde heb ik voor één markant raam gekozen en op de kopse gevels zitten horizontale exemplaren. Het geeft buiten een mooie vlakverdeling en zorgt binnen voor meer dan genoeg licht en uitzicht.”

Superstrak

Door het hele huis heen worden we verrast door superstrakke wanden en plafonds in combinatie met warme houten vloeren. Alles in een enorm hoge mate van perfectie. “Dit is typisch Fierloos. Strak, slim en mooi ingedeeld”, verklaart Bart van den Dongen. Hij zorgde met zijn team van Van den Dongen Parket onder meer voor de plaatsing van de houten vloeren. Maar met al dat echte hout, perfect plintloos tegen de muur aangelegd, zelfs in de badkamer, vragen we ons af: kan dat wel? Gaat hout niet werken? “We behandelen het hout dusdanig met speciale droogtechnieken, een opbouw in meerdere lagen en een hardhouten toplaag voorzien van een beschermende olie, dat hij niet of nauwelijks meer werkt en vloeistofdicht is tegen tijdelijk vocht”, aldus Bart.

‘Door het hele huis heen worden we verrast door superstrakke wanden en plafonds in combinatie met warme houten vloeren’

Teamprestatie

Het resultaat is om U tegen te zeggen. “Ik ben er supertrots op, vooral ook omdat het een echte teamprestatie was. Om zo’n resultaat te kunnen behalen, moet je samen met de aannemer en overige be-trokken partijen de werkzaamheden en planning feilloos op elkaar af-stemmen. Dat is hier gelukt. De zwevende trap is daar ook een mooi voorbeeld van.”

Zwevende trap

Daar stipt Bart inderdaad een onderwerp aan dat zeker benoemd moet worden. Wat een eyecatcher! Zowel sierlijk als robuust. De prachtige houten bekleding, door Van den Dongen tot in detail perfect uitgevoerd, is aangebracht op een stevige stalen constructie, verwerkt in de betonnen muur. Bouwbedrijf van de Linde zorgde voor dit letterlijk en figuurlijk sterke staaltje vakmanschap. “Dit was een bijzondere uitdaging”, geeft Marco van de Linde toe. En ook architect Martin Fierloos beseft dat. “Voor dit soort werk, maar bijvoorbeeld ook voor het goed verwerken van de verborgen kozijnen, heb je een uitzonderlijk goede aannemer nodig. Eén die de materie induikt, eerst nadenkt en daarna pas gaat bouwen. Dat kun je Bouwbedrijf van de Linde wel toevertrouwen.”

‘Ik ben er supertrots op, vooral ook omdat het een echte teamprestatie was’

Tekst Kim de Booij

Fotografie Scherp Fotografie