Binnenkijken bij Cityhotel Wood in Middelburg

Bennie en Eva van de Parel werkten samen in een grote hotelketen, maar hadden de droom om ooit een eigen hotel te runnen. Anderzijds zocht hotel- en vastgoedondernemer Peter Bommeljé een stel om een nieuw hotel in een voormalig kantoorpand in Middelburg te gaan runnen. De match was snel gemaakt en zie hier: Cityhotel WOOD.

“We waren direct verliefd op de locatie”, aldus Bennie. “Een mooi gebouw net buiten de stad en aan het water. Ons hotelhart ging meteen sneller kloppen.” Maar een voormalig kantoorpand bouw je natuurlijk niet zomaar om tot hotel. Voor het ontwerp werd binnenhuis architect Henny Guijt van StudiOzo ingeschakeld: “Het gebouw had veel potentie, maar miste nog wel een ziel. Door het afpellen van de binnenkant en het zoeken naar verbinding tussen ruimtes en verdiepingen, kun je dat wel creëren.” 

Open keuken

Mooie voorbeelden zijn de indrukwekkende entree met vide, de sfeervolle Library, ruime vergaderzalen en de open keuken in het bijbehorende restaurant The Green Room. Met ‘open keuken’ is overigens niets teveel gezegd. Het gaat hier niet om een kleine opening, maar om een compleet geïntegreerde ruimte in het restaurant. Het is een gewaagd concept, maar het past perfect bij de ambiance en het zuivere concept van dit hotel. Gasten krijgen hier tijdens ontbijt, lunch en diner echt het gevoel dat ze persoonlijk bij de kok aan tafel schuiven.

Vegetarisch

Bij deze kok krijg je voornamelijk vegetarische gerechten voorgeschoteld. Bennie hierover: “Wat we doen is vrij uniek: we koken in de basis vegetarisch en hebben vis en vlees als mogelijke bijgerechten. De omgekeerde wereld dus eigenlijk.” De open keuken is voor Bennie een droom die werkelijkheid is geworden. “Ik wilde niet meer weggestopt worden, maar juist de gasten ontmoeten en hun reacties zien en horen. Je krijgt dan zoveel meer waardering voor je werk. Andersom wilde ik de gasten ook een totaalbeleving bieden en de keuken hoort daarbij.”

‘Het is ook een feest om de 53 hotelkamers en lofts te bekijken. Geen enkele is hetzelfde. Wel hebben ze dingen gemeen: de luxe materialen bijvoorbeeld ’

Trots

Het in actie zien van de koks is één ding, maar ook zonder die reuring is de keuken een beleving op zich. Hier geen koud rvs en glimmende werkbanken, maar warme natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. “Dit is zoveel mooier. Je bent als kok ook zoveel trotser op je keuken. En een trots iemand heeft meer plezier. Daar ben ik van overtuigd.”

Koks van het interieur

Binnenhuis architect Henny geniet op zijn beurt van een tevreden opdrachtgever. “Als binnenhuis architect zijn wij eigenlijk de koks van het interieur. De opdrachtgever geeft ons de ingrediënten en wij brengen die, inclusief specerijen waar hij of zij zelf niet aan denkt, samen tot een mooi gerecht.”

Hout

Eén van de belangrijkste ingrediënten van dit succesvolle gerecht is hout. En niet toevallig. Eva: “Honderd jaar geleden stond op deze plek een houtzagerij. Daar wilden we iets mee doen. Hout past bovendien goed bij het huiskamergevoel en de warme sfeer die we nastreven.” De visgraatvloer, de schrootjesmuur, de balustrade en originele kapstokken. Alles draagt er inderdaad aan bij. Een ware eyecatcher is ook de opmerkelijke wand met oude kastdeurtjes en ladefrontjes. De creatieve interieurbouwers van Ennik Interieur zochten hiervoor stad en land af. “We zijn wel bij twintig antiquairs langs gegaan voor de perfecte match”, vertelt Eelke Ennik.

Out of the box

Ennik Interieur realiseerde naast deze bijzondere wand ook de interieurs voor het hele restaurant, het souterrain, de entree en lobby. “Het leuke aan dit project was het out-of-the-box ontwerp van StudiOzo. Dit paste heel goed bij onze eigen ontwerpstijl en dus voelde het realiseren ervan ook vertrouwd. Het bijzondere materiaalgebruik was een leuke uitdaging. Glas, antieke panelen, high end kunststof en natuurstenen bladen, alles moest naadloos op elkaar aansluiten. Het was dus de ideale klus voor ons. Dat geldt wel vaker voor projecten van Peter Bommeljé. Hij gaat voor kwaliteit en onderscheidenheid, net als wij. Het resultaat is ook dit keer weer fantastisch: werelds, metropoolachtig. Het was een feest om hieraan mee te mogen werken.”

Hotelkamers & lofts

Het is ook een feest om de 53 hotelkamers en lofts te bekijken. Geen enkele is hetzelfde. Wel hebben ze dingen gemeen: de luxe materialen bijvoorbeeld, het fantastische uitzicht over de stad en de grijze, groene en donkerblauwe tinten die in heel het hotel terugkomen. Ook de badkamers, met de heerlijke stortdouche, mooie glazen deuren, marmerlook elementen en mosterdgele retrotegeltjes zijn een lust voor het oog.

Uitzonderlijke details

In alle ruimtes klopt ieder detail. Ook vallen in sommige kamers een paar details op die je niet vaak in een hotel tegenkomt. Een luxe honden-boxspring bijvoorbeeld, met daarnaast een bakje water en een koekje. Of echte koffieautomaten voor versgemalen koffie. En op de lofts komen we zelfs een platenspeler tegen, compleet met plaatjes van Danny Vera. “We krijgen er heel enthousiaste reacties op”, zegt Eva.

Milieubewust

Bennie en Eva hebben krijgen ook enthousiaste reacties op hun milieubewustheid. In restaurant The Green Room werken ze met vegetarische gerechten van lokale seizoenproducten. In de badkamers bieden ze ecologische badproducten van iLoveEcoEssentials. Wanneer gasten ervoor kiezen om een schoonmaakbeurt over te slaan, doneren ze een bedrag aan een lokaal bomenproject dat ze samen met Zeeuwse Milieufederatie opstarten. En ook in energieopwekking en -besparing maakten ze bewuste keuzes.

Comfortabel

Dat laatste voorbeeld is dan wel het minst zichtbaar, maar zeker niet het minst belangrijk. Dankzij de warmtepomp, de zonnepanelen en de luchtkoeling en -verwarming is het namelijk heerlijk comfortabel in het hotel. Van de Velde Installatiegroep zorgde voor de realisatie. “Het fijne is dat we vanaf het begin van het project betrokken werden en dat alle partijen voor kwaliteit kozen. Dan kun je echt iets goeds neerzetten. En dit ondanks de korte bouwtijd die beschikbaar was. Alles is, mede dankzij de heldere visie van Peter Bommeljé, goed verlopen. En ja, ons werk is niet zichtbaar, dat is inherent aan ons vak. Als de tevredenheid van de klant over ons en het resultaat maar zichtbaar is. Dat is voor ons meer dan genoeg.”

Het idee voor de grote moswand bij de entree is ontstaan in samenspraak met Insta-Green, specialist voor binnen- en buitenbeplanting. De moswand is gemaakt van echt mos, geplaatst op een wand van geperste granen en grassen en voorzien van een NL Greenlabel. Ondanks het natuurlijke materiaal, is hij volledig onderhoudsvrij. Het mos is namelijk zo geprepareerd dat het niet meer groeit, maar wel mooi groen blijft. Hier in de vide vormt de moswand een mooie, natuurlijke verbinding van de twee verdiepingen én zorgt het voor een perfecte akoestiek.

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie