‘In gesprek met Han Polman, 10 jaar commissaris van de Koning in Zeeland’

‘Tuinieren is een mooie aanvulling op mijn dagelijkse werk’

Wie eenmaal in Zeeland woont, wil er niet meer weg. Dat concludeert Han Polman. Tien jaar geleden maakte hij zijn entree in onze provincie, toen hij werd benoemd tot commissaris van de Koning in Zeeland. “Naarmate je er langer woont, raak je meer en meer gehecht aan Zeeland. Zelf concludeerde ik na twee of drie jaar dat ik niet meer weg wil. Ik geniet van de prachtige omgeving waarin ik woon en werk en van de manier waarop de mensen hier in het leven staan.”

Han Polman is er de man niet naar om hoog van de toren te blazen. Zijn 10-jarig jubileum als commissaris van de Koning vierde hij dan ook in alle bescheidenheid. Zijn naaste medewerkers trakteerde hij op een Zeeuwse bolus, een lekkernij vindt ook hij. “Hoe ik die het liefst eet? Zonder opsmuk, maar dan moeten ze natuurlijk wel vers van de bakker zijn. Anders is wat roomboter erop wel lekker.” Had hij dit jubileum gevierd in zijn geboorteplaats Ootmarsum, dan was de traktatie volgens hem ongetwijfeld een Twentse krentenwegge geweest. Ootmarsum speelde overigens wel even door zijn hoofd op de dag van zijn jubileum. “Ik heb met name vanuit een persoonlijk perspectief teruggekeken op de afgelopen periode. Bij mijn installatie als commissaris van de Koning waren mijn beide ouders nog aanwezig. Inmiddels zijn zij allebei overleden. Vanzelfsprekend waren ze trots op mij en op deze eervolle taak die mij ten deel viel. Maar, zoals goede ouders betaamd, ze vonden het nog veel belangrijker dat ik keuzes maakte waarvan ik gelukkig werd. Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds zeggen dat ik niets mooiers kan bedenken dan wat ik nu doe. Ik ben net 60 jaar geworden en denk zeker nog niet aan stoppen of afbouwen.”

Nederland in het klein

Polman kende Zeeland al omdat hij voor zijn benoeming in Zeeland burgemeester was van de gemeente Bergen op Zoom en daardoor veel met Zeeland en Zeeuwen te maken had. Gaandeweg is hij meer en meer van de provincie en haar inwoners gaan houden. “Als ik spreek over de prachtige omgeving doel ik met name ook op de zee, die altijd dichtbij is. Van jongs af aan voel ik me daartoe aangetrokken. Verder waardeer ik de nuchtere kijk op het leven die veel Zeeuwen kenmerkt, evenals de prettige schaal van de provincie en de verscheidenheid. Buitenstaanders hebben vaak een verkeerd, karikaturaal beeld van Zeeland. Mij valt dat op Zeeland in feite Nederland in het klein is. Je vindt hier een divers aanbod aan werk. Zo is Zeeland, anders dan veel mensen denken, een behoorlijke industriële provincie. Verder hebben we volop stedelijke voorzieningen en landelijk gebied. Ook de mensen zelf zijn divers. Dat alles maakt dat je telkens nieuwe mensen ontmoet en andere gesprekken voert.”

‘Als ik spreek over de prachtige omgeving doel ik met name ook op de zee, die altijd dichtbij is. Van jongs af aan voel ik me daartoe aangetrokken.’

Intense focus op samenwerking

Als Polman een balans moet opmaken, dan is hij met name trots op het resultaat dat hij geboekt heeft op het gebied van provinciale samenwerking. “Er is geen enkel groot vraagstuk dat we alleen kunnen oplossen. De nabije schaal in Zeeland past bij mij. Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen werken nauw samen. Dat moet ook. We hebben elkaar nodig op alle belangrijke thema’s, zoals klimaat, energie, leefbaarheid en ons streven om ervoor te zorgen dat iedereen kan mee komen. Om die reden is er een intense focus op samenwerking en zijn daarin ook belang-rijke stappen gezet. Het is nu belangrijk om elkaar ook in de uitvoering niet te verliezen. Samen de handen aan de ploeg dus om aantrekkelijk te blijven voor jongeren, voor toeristen en voor iedereen die hier woont en werkt.”

Kwaliteiten van Zeeland

Wat hem zelf betreft, is de provincie een ideale plek om te wonen en werken. Naast zijn baan, geniet hij volop van de kwaliteiten van Zeeland, zowel wat betreft natuur, cultuur als gastronomie. “Mijn vrouw en ik wandelen en fietsen graag. We gaan graag met de fiets naar het strand en ons favoriete gebied is misschien wel natuurgebied De Manteling, ook omdat het zo dichtbij is. Wat we ook erg leuk vinden om te doen, is met het fietsvoetveer naar Zeeuws-Vlaanderen en daar dan een rondje fietsen en lekker eten. Een heel enkele keer trakteren we onszelf op een lunch bij een sterren-restaurant. Ik geniet volop van alle Zeeuwse zilte zaligheden en natuurlijk een visje op z’n tijd.”   

Spelen op een Zeeuws carillon

Polman benadrukt het belang van cultuur en hij is trots op het aanbod in Zeeland. “Cultuur is belangrijk, het vergoot je verbeeldingskracht. Het is jammer dat ik soms te weinig tijd heb om daarvan te genieten. Zelf speel ik piano, orgel en een heel enkele keer carillon. Dat laatste heb ik geleerd tijdens mijn studententijd. Zo heb ik al eens gespeeld op het carillon van de Lange Jan in Middelburg en het stadhuis-carillon van Veere. Als ik soms de gelegenheid heb, speel ik het nummer ‘Hier aan de kust’ van BLØF op een Zeeuws carillon! Verder houd ik van de grote festivals als Concert at Sea en Vestrock, maar ook van de kleinere blues festivals, die de provincie rijk is. Mijn muzieksmaak is breed. Verder mag ik ook graag musea bezoeken. Zeeland is rijk aan enkele grote themamusea, maar ik waardeer ook de kleinere musea. Daar zijn vaak tal van vrijwilligers actief die met veel passie de collectie zichtbaar maken.”

Tuinieren biedt direct resultaat

Als Polman echt wil ontspannen, pakt hij graag een zaag en snoeischaar en gaat hij in zijn eigen tuin aan de slag. “Ik ben graag buiten en vindt het heerlijk om in de tuin te werken. Het is fysiek, dus goed voor lijf en leden, maar daarnaast is het prettig dat je direct resultaat ziet. Eerlijk? Dat is in mijn werk als commissaris van de Koning wel eens anders, daar laat het resultaat vaak wat langer op zich wachten. Om die reden is tuinieren een mooie aanvulling op wat ik doe.”

‘Als ik soms de gelegenheid

heb, speel ik het nummer

‘Hier aan de kust’ van BLØF

op een Zeeuws carillon’

Tekst Caroline Houmes   Fotografie Mechteld Jansen