‘Van jaren ’60 appartement naar luxe loft’

Segeerstraat Middelburg

Als je verliefd wordt, allebei een eigen appartement bezit en wilt gaan samenwonen is vaak de vraag: ‘Waar, bij jou of bij mij?’ Zelden is dan het antwoord: ‘Bij allebei!’ Maar was wel waar Anouk en Lennart uit Middelburg op uitkwamen. Het resultaat is een loftappartement om verliefd op te worden.

Anouk en Lennart waren behalve een koppel ook buurvrouw en buurman in twee boven elkaar gelegen appartementen in de Segeerstraat in Middelburg. Een mooie, gezellige straat in het centrum. Een plek dus waar ze helemaal niet weg wilden, maar samenwonen wilden ze wel. Ze besloten te onderzoeken of hun appartementen misschien samengevoegd konden worden. En dat kon!

Bewondering

Anouk en Lennart schakelden interieurarchitect Peter Klemann in om hun plannen uit te werken. “Een samenvoeging van twee appartementen kom je niet dagelijks tegen. Ik bewonder de bewoners dat ze dit aandurfden en dat mij als interieurarchitect de vrijheid gaven om een goed plan te maken. Zoals altijd ben ik eerst in alle vrijheid en creativiteit gaan kijken hoe ik de ruimte zou indelen. Pas daarna leg ik de klantwensen en technische beperkingen er naast. Dan kom je tot de meest verrassende oplossingen.”

Spectaculaire vide

Peter maakte drie ontwerpen. “Eén volgens de klantwens en nog twee om Anouk en Lennart de ogen te openen voor wat nog meer mogelijk is. Opties waar ze nog niet over nagedacht hebben en antwoorden op vragen die ze nog niet gesteld hadden.” “Daar verraste hij ons echt mee”, zegt Anouk. “De grote vide was Peters idee. We zijn er ontzettend blij mee. Die ruimte en dat uitzicht door de twee grote ramen boven elkaar, waarbij je op de karakteristieke gevels aan de overkant kijkt. Super mooi.”

‘Een samenvoeging van twee appartementen kom je niet dagelijks tegen’

Ruimte

Het uiteindelijke ontwerp werd een mix van de beste elementen uit de drie concepten. “En dan nog is er ruimte voor verandering”, aldus Peter. “Ik timmer mijn plannen nooit helemaal dicht, maar geef een leidraad mee. Ik geef inzicht in mogelijke kleurcombinaties, verlichting en meubilair, maar het is aan de klant om hier een definitieve invulling aan te geven. En ik zorg met bepaalde indelingen voor ruimtebeleving, maar laat ook ruimte over aan de bedrijven na mij, zoals de aannemer, vloer- en keukenspecialist, om hun expertise in te brengen.”

3D-impressies

Anouk en Lennart kozen ervoor om zelf het bouwproces te begeleiden. Met de 3D-impressies van Peter konden ze alle partijen eenvoudig duidelijk maken wat de bedoeling was. “Dat was heel handig”, bevestigt Anouk. “Zeker ook voor het keukenontwerp. We waren enorm gecharmeerd van de open indeling van het keukeneiland en de bar. Plieger heeft deze helemaal naar onze wens gebouwd.”

‘Het uiteindelijke ontwerp werd een mix van de beste elementen uit de drie concepten’

Warm en stoer

De keuken is bijna één op één gebouwd zoals hij door de architect getekend was met hier en daar nog wat nuances. Stoere zwarte accenten, zoals de wasbak en kraan, die het geheel wat moderner maken. Een wat hoger werkblad, passend bij de lengte van de bewoners. In combinatie met de hogere kasten en een verfijnde plint onderin, past alles perfect. En zo past eigenlijk alles in dit appartement goed bij elkaar. Tot aan de sanitair-ruimtes aan toe. Alles is in diezelfde stijl, met natuurlijke houtlook en donkere accenten, uitgevoerd. “Deze combinatie zorgt voor warmte en een modern, stoer uiterlijk tegelijk”, legt Herman van Doorn, adviseur van Plieger en tevens buurman van Anouk en Lennart uit. “We hebben in de keuken en badkamer gezorgd dat alles qua kleur en sfeer zoveel mogelijk overeenkomt met de rest van het interieur.”

Houtlook vloer

Dat is goed gelukt. Alles komt samen. Zelfs letterlijk, als je de vloer bekijkt. De mooie, perfect afgewerkte houtlook pvc-vloer verbindt alle ruimtes. Hij past ook bijzonder goed bij de houten keukenkastjes en trap. “Samen met Anouk en Lennart zijn we op zoek gegaan naar het best passende houtmotief”, legt Peter Blankenburgh van Blankenburgh Wonen uit. “We namen staaltjes mee en hebben advies gegeven, maar de keuze wel aan hen gelaten. Hier hebben we echt even de tijd voor genomen. We vinden het namelijk belangrijk dat de klant er zelf vooral een goed gevoel bij heeft en ervaart dat er geen druk achter zit.”

Akoestiek

De vloer blijkt, naast een esthetische functie, ook aardig wat extra voordelen met zich mee te brengen. “Het is een zwevende vloer op een kliksysteem”, legt Peter uit. “Onder de pvc toplaag is een laag kurk verwerkt. Hierdoor is er niet alleen een goede warmtegeleiding van de vloerverwarming, maar heeft de vloer ook een akoestisch dempende functie. Fijn voor de onderburen, maar zeker ook voor de bewoners zelf. Tegenwoordig wordt er in interieurs namelijk veel met harde materialen gewerkt, waardoor geluiden sneller weerkaatsen. Dankzij deze vloer klinkt de ruimte niet zo hol. Zeker met een vide zoals in dit appartement is dat een belangrijk aandachtspunt.”

De constructie

De vide is het centrale punt van het appartement. De uitdaging om deze ruimte te creëren, lag bij Bouwbedrijf Adriaanse. “In samenwerking met de constructeur hebben we natuurlijk eerst gekeken hoe we dit verantwoord konden doen”, vertelt Jan Adriaanse. “Met het weghalen van een stuk vloer, haal je een stuk stabiliteit weg. We hebben dan ook een staalconstructie aangebracht om de vloer op te vangen.” “Dat was wel een uitdaging”, licht collega Iman Matthijsse toe. “Vooral logistiek: hoe we de zware constructie en ook de grote stalen trap veilig en volgens de Arbonormen naar binnen konden brengen. Maar het is gelukt.”

Met genoegen

“Zoals het eigenlijk altijd wel lukt”, vult Jan nog aan. “We denken altijd flexibel mee en vinden het juist een uitdaging om iedere wens te verwezenlijken.” En zo heeft deze aannemer veel verwezenlijkt in dit project. Het stucwerk, timmerwerk, de isolatie, elektra en vloerverwarming. “Met genoegen kijken we terug op dit project”, zegt Iman. “En volgens mij zijn de bewoners er ook blij mee. Daar gaat het ten slotte om.”

Nooit meer weg

“Dat zijn we zeker!”, laat Anouk weten. “We hebben allereerst het bouwproces heel positief ervaren. Alles ging in goed overleg en als we vragen of opmerkingen hadden, dacht Bouwbedrijf Adriaanse meteen oplossingsgericht mee. En ze kwamen ook zelf met goede ideeën, bijvoorbeeld om isolatie aan de binnenzijde van de voorgevel aan te brengen zodat we minder last van koudeval zouden hebben. We hebben nu een mooi en comfortabel huis. Het voelt nog zo onwerkelijk. Het is zó fantastisch wonen. Dit is echt een huis voor altijd geworden. Hier willen we nooit meer weg.”

Tekst  Kim de Booij

Fotografie  Limit Fotografie