Duurzaam investeren en recreëren

Zou het niet mooi zijn, een vakantieresort waarbij alles in het teken staat van duurzaamheid? Het bestaat. Roompot Water Village in Kamperland.

‘Het plan is geïnspireerd op het Zeeuwse kustlandschap’

Duurzaamheid is bij Roompot niet nieuw. Al in veel van hun parken bieden ze faciliteiten als zonnepanelen en passen ze duurzame materialen toe. Maar bij Water Village in Kamperland doen ze daar nog een flinke schep bovenop.

In de Zeeuwse polder

Dat begon al bij het planconcept, waarbij de lijnen van het vakantieresort uitgezet worden. Zeelenberg Architectuur nam dit voor haar rekening. “Het plan is geïnspireerd op het Zeeuwse kustlandschap. Hier hebben we duurzame keuzes toegepast zoals zo min mogelijk verharding en de juiste rietsoorten die op eigen kracht het water helder houden’, legt architect Jan-Paul Bron uit.

De volgende stap was het ontwerpen van de 86 volledig gasloze, luxe vakantiewoningen en lodges. Deze zijn gebouwd van natuurlijke materialen en dankzij de bijzonder goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen extreem energiezuinig, tot zelfs nul op de meter. “Dat laatste maakt dit project echt uniek”, vervolgt Jan-Paul. “Er zijn heel wat zonnepanelen nodig om dit te bereiken, maar de door ons ontworpen daken lenen zich daar

perfect voor. Bij een ‘normaal’ dak zijn zonnepanelen heel goed te zien en zorgen ze wellicht voor een vervelende schittering, te zien van veraf in de polder. Maar daar is nu geen sprake van. Het ontwerp past perfect in de omgeving.”

En zo voelt het ook, als je je op het park bevindt. Je hebt het gevoel dat je midden in de Zeeuwse polder staat. Vanuit de woonkamer en keuken heb je een wijds uitzicht over de open kavels aan het water, met al het groen er omheen. Jan-Paul: “We hebben bewust voor een panorama-uitzicht gezorgd, een glaspartij van wel zeven meter breed. Met dat soort ontwerpkeuzes kun je veel teweeg brengen. Roompot stond daar gelukkig voor open en was snel akkoord met het ontwerp. Het is erg leuk om het nu gerealiseerd te zien. Maar het meest gelukkig word ik van de positieve recensies van gasten. Voor hen doe je het immers.”

Hogere standaarden

Na het ontwerp schakelde Roompot Maat Feeling Home in voor de realisatie van de 19 duurzame lodges op het park. “Ons familiebedrijf is gespecialiseerd in recreatieverblijven. We hebben al veel projecten voor Roompot mogen doen”, licht Marcel de Graaff toe. “De samenwerking is heel fijn. In teamverband met betrokken partijen zoals ons, probeert Roompot steeds de lat iets hoger te leggen op het gebied van kwaliteit, gastbeleving en dus ook duurzaamheid. Bij Roompot Water Village was het de eerste keer dat ze ervoor kozen om volledig duurzaam en gasloos te bouwen. Dat betekende vanzelfsprekend ook dat de lodges aan hogere standaarden moesten voldoen qua isolatie en installaties, dat de bouwmaterialen duurzaam en onderhoudsarm moesten zijn en een natuurlijke uitstraling moesten krijgen.” Dat is meer dan gelukt. De prachtige houten lodges passen perfect in hun natuurlijke omgeving en binnen heerst er een aangenaam klimaat.

Inrichting

Ook bij de inrichting van alle lodges en vakantiewoningen is rekening gehouden met duurzaamheid. Dimitri van de Lavoir, van Projectinrichting Lavoir, legt uit hoe. “Bij Roompot Water Village hebben we twee sfeerpakketten samengesteld: Nature en Beach, passend bij het park. In beide gevallen komen de meubelen en materialen zoveel mogelijk van Nederlandse fabrikanten. Dit zorgt voor een kort transport en dus relatief weinig uitstoot.”

Waar mogelijk heeft Projectinrichting Lavoir ook voor duurzame meubelen gekozen. “Helaas is de meubelbranche hier nog niet heel ver in, of zijn de producten er wel, maar zijn ze nog te duur. Maar waar we konden, hebben we duurzame keuzes gemaakt. Bij de maatwerk ombouwkasten hebben we bijvoorbeeld 70% gerecycled hout gebruikt. En soms is kunststof juist een duurzame keuze, vanwege de lange levensduur. In de huisdiervriendelijke woningen hebben we daarom voor mooie kunststof vloerkleden gekozen.”

Groen

Bij de bouw en inrichting van de accommodaties houdt het niet op. Zelfs het landschap is onderdeel van het duurzaamheidsconcept. Roompot Projects heeft dit in de deskundige handen van Sandee Groen gelegd. “Naast ons werk voor bedrijven en particulieren, richten we ook regelmatig vakantieresorts in”, zegt Jan Sandee. “Bij Roompot Water Village waren we vanaf het begin bij de plannen betrokken. Ideaal, want zo konden we van a tot z meedenken in duurzame mogelijkheden. In dit geval betekende dat onder meer dat we enkele grote bestaande bomen van het terrein konden redden en na de bouw terug konden plaatsen.

We hebben ons gericht op een optimale biodiversiteit, een natuurlijke voedselketen met bijtjes, vogels en andere dieren. Met streekeigen beplanting, speciale bloemenmengsels, broedkasten en meer trekken we de gewenste dieren én de natuurlijke vijanden van ongewenste dieren aan. Bestrijdingsmiddelen komen er niet aan te pas. Dit natuurlijke evenwicht is echt uniek voor een vakantieresort. Nou hebben we bij Sandee Groen sowieso al passie voor ons vak, maar zo’n duurzaam project maakt het nog mooier.”

Van trend naar gewoonte

Dat het duurzame aspect het park ook mooier maakt voor kopers en huurders van vakantiewoningen, bleek al heel snel. “De woningen waren bijzonder snel uitverkocht”, licht Rocco Blank, makelaar bij Roompot Projects, toe, “en ook direct volgeboekt voor de verhuur. De recensies van de eerste gasten zijn ontzettend positief. We merken duidelijk dat het duurzaamheidsaspect mensen aanspreekt. Sterker nog, het lijkt zelfs van een trend naar een gewoonte te gaan. Men verwacht dergelijke initiatieven gewoonweg van een grote partij als nationaal marktleider Roompot Vakanties. En terecht, vinden we ook zelf.”

Investering

Ook investeerders omarmen duurzaamheid. “Een vakantiewoning is voor velen een interessante investering. Sparen levert haast niets op en bij aandelen hebben ze niet altijd een goed gevoel. Maar investeren in een vakantiewoning bij een ervaren, betrouwbare partij als Roompot spreekt hen wel aan. Het is historisch gezien een solide investering. Eentje waar je ook plezier van hebt. En als het dan ook nog eens duurzaam kan, des te beter. Roompot Water Village laat zien dat een extra investering in duurzaamheid een goed rendement niet in de weg staat. Sterker nog, het kan uiteindelijk zelfs rendement-verhogend werken. Investeerders zien de mogelijkheden en willen deze stap zeker nemen. Dit maakt de weg vrij voor meer van dit soort projecten. Ik raad geïnteresseerden aan om op www.roompotprojects.nl te kijken. We zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe projecten.”

‘We merken duidelijk dat het duurzaamheidsaspect mensen aanspreekt’

Schaarste

Komen er uiteindelijk niet te veel vakantiehuizen, waardoor de verhouding ‘vraag en aanbod’ voor verhuur onder druk komt te staan? Fiscalist Johan Mathijssen van WEA Zeeland Accountants & Adviseurs weerlegt deze zorg. “Ten eerste is de Zeeuwse kust enorm gewild. En met de Kustvisie, waarin het behoud van natuur een prominente rol speelt, houdt Provincie Zeeland de realisatie van nieuwe recreatieparken tegen. Alleen bestaande parken mogen nog vernieuwd worden. Dat is goed nieuws voor investeerders, want zo blijft er schaarste en zal de verhuur een goed rendement kennen.”

Fiscaliteiten

Een goed rendement is natuurlijk belangrijk voor investeerders in recreatievastgoed. Daar komen ook fiscale zaken bij kijken. Hoe profiteer je daar maximaal van? “Als onafhankelijk adviseur wijzen wij mensen op slimme trucjes om er zoveel mogelijk uit te halen. Zo kan de aankoop van een recreatiewoning ook een fiscaal gunstige manier zijn om te schenken aan kinderen. Daarnaast wijzen we ze ook op valkuilen, zoals de verandering in de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) komend jaar. Dus als u van plan bent een recreatiewoning aan te schaffen, laat u dan goed adviseren. Bij WEA Zeeland Accountants & Adviseurs staan we graag voor u klaar.”

Tekst Kim de Booij

Fotografie Roompot Projects en Carel Online