‘Een unieke villa, geïntegreerd in het duinlandschap van Nieuw-Haamstede’

Het moet uniek zijn, het moet goed ingepast worden in de natuur en het moet een bijzondere vorm krijgen. Dit lijstje kreeg architect en directeur van Kort Geytenbeek architecten, Benno van Luttikhuizen, mee van zijn opdrachtgevers. “En om de vormvrijheid kracht bij te zetten, kreeg ik een schetsje mee met daarop de vorm van een pinda. Dat is mijn vertrekpunt geweest voor het ontwerp. Als je de woning vanuit de lucht bekijkt, zie je de vorm van die ‘pinda’ duidelijk terugkomen.” 

Aan de rand van het duingebied in Nieuw-Haamstede, is Benno een huis gaan ontwerpen met grotendeels ronde en organische vormen. “In de zomer van 2021 is het huis opgeleverd en daarvoor moest er eerst een woning worden gesloopt. Deze nieuwe duinvilla staat op een bijzonder stuk grond en wie niet beter weet, zou denken dat het er al geruime tijd staat. We hebben vanwege het aangrenzende kwetsbare duinlandschap bij het ontwerpen heel bewust gekozen voor natuurinclusiviteit. Het landschap is als het ware opgetild en de oude bomen in de tuin zijn intact gebleven.” 

‘Als je de woning vanuit de lucht bekijkt zie je de vorm van die ‘pinda’ duidelijk terugkomen’

Twee volumes

Het huis bestaat uit twee organische volumes bekleed met natuurstenen flagstones. Een uitdaging, volgens Benno. “Als het ontwerp er ligt, ga je met partners samenwerken. De uitdaging lag onder andere in de aluminium kozijnen die moesten aansluiten op de buitenmuur. De strakke kozijnen vallen nu mooi weg in de, bijna gecamoufleerde en passend bij de natuur, stenen muren.” Doordat de woning uit twee volumes bestaat, krijgt het zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant een opmerkelijke indeling. Wie binnenkomt bij de voordeur, moet tussen de twee sculpturale bouwvolumes doorlopen om het woongedeelte te ontdekken. “Privacy was tijdens het gesprek met de opdrachtgevers een belangrijke wens. De grote raampartijen aan de achterkant bij de tuin, die in verbinding staat met het beschermde natuurgebied, geeft een weids uitzicht. In het rechter gedeelte is de knusse woonkamer te vinden, waarbij ook de meubels opgaan in deze sculpturale ruimte. Vanuit de woonkamer zie je door het raam de grote leefkeuken, dus je bent altijd met elkaar verbonden in beide ruimtes.”

Zwemvijver

In de achtertuin is op het eerste gezicht een grote vijver te vinden. “Een zwemvijver”, legt Benno uit. “Dit past goed bij deze milieubewuste woning en is gevuld met water zonder chloor. Alleen de trap verraadt dat de vijver ook geschikt is om in te zwemmen. Het water blijft schoon door een natuurlijk filter van planten. Het uitzicht op de groene omgeving, zorgt ervoor dat je jezelf in het duinlandschap waant.” 

Turfdak

Het heuvelachtige landschap is goed te zien buiten de tuin, maar ook de tuin zelf is niet vlak. Voor Matthias Dattin, van Gardeniersbedrijf Dattin, is het belangrijk om de natuur in haar waarde te laten. Zij hebben daarom passende beplanting aangebracht, waardoor de tuin optimaal in het duinlandschap wordt geïntegreerd. Waar Benno als eerste te horen kreeg dat hij met ronde vormen moest werken, werd het voor Matthias duidelijk dat privacy op één stond. “Wij zijn vanaf het begin betrokken bij dit project. Bijzonder voor een gardeniersbedrijf, want de tuin komt meestal pas aan bod als het huis zelf af is. De grote haag aan beide kanten hebben we meteen geplaatst en gedurende de bouw goed onderhouden. De groene leefomgeving rondom de woning is een project waar we trots op zijn, omdat alle onderdelen onder onze visie zijn uitgevoerd. Ook het dak is een bijzonder project geweest. Regenwater van het dak wordt opgevangen en hergebruikt om de tuin en dakberegening mee te voeden. Dit alles in combinatie met een eigen bron, wat zeer milieubewust is toegepast.” Benno beaamt dit: “De grassen staan nu hoog op het turfdak, en dat was ook precies de bedoeling, als knipoog naar de helmgrassen in de aangrenzende duinen. Milieubewust, goed geïsoleerd, meegaand in de omgeving en een leuke bijkomstigheid: je kunt zo het dak oplopen. En de zonnepanelen die we er hebben verwerkt, daar heb je vanaf het zijaanzicht geen ‘last’ van. Uiteraard dragen ze wel bij aan een energiezuinige woning.” 

Vloeren

De houten vlonder van het terras kleurt mee, legt Matthias even later uit: “Bij de aanleg was het roodachtig, nu wordt het steeds grijzer.” En dat past weer bij de grijze gietvloer die door de raampartij goed te zien is. Het interieur van de woning is strak en modern. Maar wel functioneel. Daar heeft DRT Vloeren met de DRT Urban Velvet+ aan bijgedragen. Gino Sanders, senior accountmanager projecten: “De wens van de opdrachtgevers en interieurarchitect was een mooie, strakke en naadloze gietvloer. Deze vloer van ruim 400 m2 is makkelijk in onderhoud en geeft een fluweelzachte uitstraling. Daarnaast is het een milieuverantwoord product door het Green Label. De uitdaging voor ons was het naadloos goed aanbrengen van het grote oppervlak, in één keer. We zijn erg content met het resultaat, de details en de zeer hoogwaardige afwerking.”

Traditionele bouwmaterialen

Hoofdaannemer van de villa is Bouwbedrijf Meliskerke. Jan Willem Maljaars: “Toen we de tekeningen ontvingen voor calculatie, waren wij gelijk enthousiast. Het is een prachtig project op een unieke locatie. Ook voor ons kwamen er uitdagingen bij kijken. Over bepaalde onderdelen moest vooraf serieus nagedacht worden hoe we het moesten maken. Deze uitdaging was voor ons juist een extra drive en we hebben dit met beide handen aangepakt. Veel gemak hebben wij hierin gehad van het in eigen beheer digitaal maatvoeren met behulp van de Total Station, een innovatief meetinstrument.” Net als Gardeniersbedrijf Dattin is ook Bouwbedrijf Meliskerke vroeg betrokken geraakt bij de bouw. “De samenwerking was fijn, als aannemer konden we vooraf meedenken over de bouwmethode en het materiaalgebruik. Dit is ons het meeste bijgebleven van dit project, de mogelijkheden en vormen die te realiseren zijn met traditionele bouwmaterialen.” 

Slanke deuren

Met gepaste trots loopt Benno een extra rondje om het huis. “Geen hoekje is hetzelfde, dus je kunt er uren naar kijken.” En daar kan Erik Vervaart, van Goemaat, over meepraten. “Ook wij zijn tijdens het tekentraject al meegenomen door de architect. Niet gebruikelijk, maar wel prettig om zo snel mogelijk alle knelpunten op te vangen. Gelukkig konden wij aan de wensen van de architect en de opdrachtgevers voldoen. De uitdaging voor ons zat bij de deuren die iets breder uitvallen, want de architect had het iets slanker bedacht. We hebben dit op een nette manier kunnen oplossen en het verschil is nauwelijks waarneembaar. Door de korte lijnen verliep de communicatie vlot en dat zorgt voor een optimale samenwerking. Wij zijn vooral trots op het eindresultaat, dat we dit met samen voor elkaar hebben gekregen! Dit is een project waar je het jaren later nog steeds over hebt.”

‘Deze uitdaging was voor ons juist een extra drive en we hebben dit met beide handen aangepakt’

Zeeuwse Architectuurprijs

Als klap op de vuurpijl heeft deze duinvilla de publieksprijs gewonnen van de Zeeuwse Architectuurprijs. Benno: “Volgens het publiek is de duinvilla in Nieuw-Haamstede het mooiste nieuwe gebouw in Zeeland van 2022. Daar zijn we natuurlijk supertrots op! Dit is voor ons en alle andere partijen waarmee we hebben gewerkt, de kers op de taart.” 

Tekst Marit Jansen van Galen

Fotografie Ruden Riemens & Kort Geytenbeek Architecten