Horecatycoon Won Yip over hoe het voor hem begon

De afspraak is in Goes, bij Restaurant JAN (inmiddels gesloten) aan de Bierkade. Vanaf het terras heeft Won Yip uitzicht op de karakteristieke historische huizen en de jachthaven. Het is niet zo druk langs de kade. We kunnen rustig eten en praten. Heel wat anders dan de Dam van Amsterdam waar Yip gewoonlijk woont en kantoor houdt.

Hij komt uit Londen en de vlucht was vertraagd. Toch stapt er een ontspannen man uit de auto. Met chauffeur, Won Yip heeft zich dus niet druk hoeven maken over een afgesloten A4 en daardoor drukkere A13. Hij blijkt veel tijd met reizen door te brengen. Zit geregeld in zijn appartement aan de Strip van Las Vegas en werkt vanuit Londen, als hij niet in Amsterdam verblijft. Hoe past Goes in het plaatje?

“Ik ben opgegroeid in Vlissingen en kocht mijn eerste café hier, op de Grote Markt. Mijn vader had het Chinese restaurant Ocean Paradise tegenover café Pubbles. Dat liep zo goed, dat als mensen moesten wachten op een tafeltje, ze op onze kosten bij Pubbles een drankje konden drinken. Elke maand betaalde ik daar een flinke rekening. Het leek mij interessanter om zelf het café uit te baten. Ik was negentien jaar, met mijn spaargeld en een financiering kon ik het kopen.”

Die eerste stap was een bewuste keuze. Yip stelt echter dat het leven hem meestal overkomt. Dat kansen zich bij toeval aandienen en dat hij vervolgens snel handelt. Zo wilde Yip na café Pubbles de stap naar Middelburg zetten; hij had al een locatie op het oog. “De aannemer zei echter dat ik voor

datzelfde geld ook in Amsterdam terecht kon. En zo werd het Amsterdam waar ik nog nooit geweest was. Café Zwart op de Dam stond te koop. Zo’n 25 jaar geleden was
het daar op z’n Amsterdams gezegd gewoon
een teringzooi. Dat is nu wel beter.’’

In dat ‘nu’ is Won Yip de ongekroonde horecakoning van de Dam. Hij bezit de horecagelegenheden aan de Dam en een aantal erom heen. Ook aan het Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen, bekende Amsterdamse uitgaansgebieden, heeft hij horecabedrijven. Hij laat een brochure zien van de nieuwbouw van Heineken Hoek op de hoek van het Leidseplein. Het krijgt een volledige ‘make-over’ waarbij de bovenste verdiepingen hotel worden. “Daar ben ik al ruim tien jaar mee bezig en we gaan in 2018 open.’’

‘Ik was negentien jaar, met mijn spaargeld en een financiering kon ik het kopen’

We praten over doorpakken en zaken efficiënt afhandelen. Zo is Yip uitgenodigd voor een diner met de denktank van Jan Peter Balkenende die zich over de structuurversterking en werkgelegenheid van Zeeland buigt.

“Blijkbaar word ik gezien als iemand die er iets over kan zeggen. Middelburg had natuurlijk jaren geleden moeten doorpakken. Neem het onderwijs. Na de Roosevelt Academy had er snel een masteropleiding moeten komen. Er wordt vooral gepraat maar weinig besloten; niet alleen in Middelburg hoor.”

“Stuur ik bijvoorbeeld een mailtje naar twintig ambtenaren, en niet de minste, krijg ik twintig ‘out-of-office’ berichtjes. De een is een week weg, de ander een maand. Dat zet je toch aan het denken.’’

Dat brengt ons op het penthouse in het Pontsteigergebouw aan het IJ van Amsterdam. Yip kocht dat eind vorig jaar naar verluid voor meer dan 15 miljoen euro. Hiervoor krijgt hij 1440 m2, inclusief vier appartementsrechten, acht parkeerplaatsen en twee ligplaatsen aan het water. Hij kocht het binnen twee weken.

Volgens Yip ook een voorbeeld hoe zaken hem overkomen en niet altijd een bewuste keuze zijn. “Ik liep in december over lifestylebeurs Master of LXRY en in plaats van het hoofdpad, nam ik een zijpad. Daar zag ik de maquette van het Pontsteigergebouw. Prachtig, ik was meteen verkocht.

Maar dan beslis ik ook snel en met een goed bod. Dat was op Tweede Kerstdag, toen bijna iedereen met vakantie was.’’

Deze aankoop had een onverwacht gevolg, opnieuw een voorbeeld hoe het leven hem overkomt. “Blijkbaar ben ik hierdoor in een andere ‘league’ terecht gekomen. Ik krijg nu uitnodigingen voor zeer exclusieve evenementen. En op het gebied van vastgoed behoor ik nu kennelijk tot een ‘inner circle’.”

Het is de ondernemer niet altijd zo voorspoedig vergaan. Bij de beursgang van World Online ging hij bijna kopje onder, sindsdien investeert hij vooral in stenen. En bijvoorbeeld in Sushi Samba, een Aziatisch-Peruviaanse fusionkeuken met restaurants in New York, Las Vegas, Miami Beach, Londen en volgend jaar ook in Amsterdam. “Als beginnende ondernemer heb je vooral te kort aan geld’’, blikt hij terug. “Bij elke uitbreiding is het weer een strijd om die gefinancierd te krijgen zonder je helemaal aan de brouwerijen of banken uit te leveren. Want dat is niet mijn strategie. Als het eenmaal loopt, moet je zorgen dat je organisatie meegroeit. Krijg je te maken met fiscalisten en zo.

Inmiddels heb ik ruim 200 man in dienst, van bartender tot jurist. Nu heb ik vooral gebrek aan tijd. Ik maak veel werkuren, op alle momenten van de dag want ik heb te maken met verschillende tijdzones. Doe mij maar een vliegreis naar Vegas, dan kan ik twaalf uur slapen.’’

Terug naar Goes waar Yip de meeste weekeinden van het jaar verblijft en waar zijn vrouw en twee kinderen wonen aan het Goese Meer. En nee, Yip heeft niet het gevoel dat de kinderen hem te weinig zien. “Die twee dagen ben ik er ook helemaal.’’

Yip had ooit de vervallen meestoof aan de Oosthavendijk bij Wilhelminadorp gekocht om in te wonen. Die wordt nu verbouwd tot zorgappartementen en verkocht. Het voormalige postkantoor aan de Goese Grote Markt, nu horeca, verkocht hij in februari. “De kinderen gaan straks mee naar Amsterdam of wonen zelfstandig als ze gaan studeren. Zelf neem ik over drie jaar gas terug. Als ik vijftig ben, hoef ik niets meer en bepaal ík wat ik doe en niet mijn agenda.’’

Lunchgerecht Won Yip

Een rijkgevulde bisque van Oosterscheldekreeft.

Noordzeekrabscharen met salade, puree, frites en huisgemaakte mayonaise

Lunchgerecht Inge Heuff

Langoustine met limoen, vanilleolie, crème fraîche en groene kruiden.

Op de huid gebakken kabeljauw, asperges van de Brabantse wal en zeekraal

Tekst Inge Heuff  

Fotografie Limit Fotografie