‘Na de klap’

Schrijfster Marlies Allewijn heeft haar zesde boek geschreven, de Young Adult-roman ‘Na de klap’. “Zodra ik mijn definitieve tekst uit handen heb gegeven aan mijn uitgever, wordt het spannend. Je moet afwachten wat de mensen ervan vinden en dat is best kwetsbaar.”

Marlies

Marlies groeide op in Yerseke en vertrok op haar 18e naar Amsterdam om daar te gaan studeren. Ze was gelijk verliefd op de stad en is er blijven wonen. Maar dat betekent niet dat Zeeland achter de horizon verdwenen is. “Het water trekt altijd en mijn basis ligt daar. Ook mijn man komt oorspronkelijk uit Zeeland, dus we hebben er familie wonen. En we hebben een huisje in Zeeland. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen het wonen daar en hier, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik mijn gelukkige jeugd in Zeeland waardeer. Als je er niet woont, krijg je meer oog voor de schoonheid van de provincie.” 

Hoe ze tot schrijven is gekomen? “Ik werkte bij een tv-programma, waar ik scripts schreef. In dat kader volgde ik een cursus ‘korte verhalen’. Maar ik was er niet mee bezig om zelf boeken te schrijven. Tot ik mezelf op een feestje hoorde zeggen: ‘Over tien jaar heb ik een boek geschreven.’ Daar was ik zelf verbaasd over.” 

Marlies heeft al sinds haar twaalfde reuma en werd zo ziek, dat ze haar werk niet meer kon doen. “Mijn man zei toen: dan moet je misschien nu dat boek gaan schrijven. Dat kon natuurlijk maar over één ding gaan: jeugdreuma.” 

‘Het water trekt altijd en

mijn basis ligt daar’

Stem geven

Marlies: “Ik vind het interessant om mensen die niet aan de door de maatschappij opgelegde norm voldoen een stem te geven. Of dat nu om een zieke puber gaat of om vrouwen die achtergesteld worden. In ‘Na de klap’ gaat het over een jongere met een angststoornis, opgelopen door een trauma.” 

Marlies heeft anderhalf jaar geleden een vrij heftige rugoperatie gehad. “In de periode daarvoor kon ik bijna niets.” Haar uitgever stelde toen voor om te werken aan een novelle voor jongeren. “Dat idee pikte ik op, al kwam er niets van schrijven. Nadat mijn rug ‘gefixt’ was, ben ik alsnog gaan schrijven, maar het werd een dikker boek. Ik wilde schrijven over een hoofdpersoon die angstig is èn ik wilde experimenteren met gender. Wat gebeurt er als het er niet toe doet of de hoofdpersoon in het boek een jongen of een meisje is? Dat is volgens mij goed gelukt.”

Young Adult

Marlies doet uitgebreid research voor haar boeken. “Het liefst spreek ik mensen die veel van een onderwerp afweten. Natuurlijk lees ik boeken en ga ik naar kennisinstituten, maar (ervarings)deskundigen spreken is het fijnst. Zo heb ik voor ‘Na de klap’ revalidatie-artsen en psychologen gesproken. Ik weet zelf ook hoe het is om pijn te hebben en angst te ondergaan, dus het boek komt wel dicht bij wie ik ben.” 

Maar is een Young Adult-boek wel zo’n slim idee? Jongeren lezen toch niet meer? Marlies lacht: “Dat is misschien wel zo. Al weet ik dat jongeren wel heel veel Engelse boeken lezen. Bibliotheken op scholen zijn enthousiast over het boek, dus dat geeft vertrouwen. Ik heb dit boek niet per se zo geschreven dat het alleen voor jongeren geschikt is. Ik heb bijvoorbeeld geen hippe taal gebruikt om jong over te komen. En mijn YA-boeken worden trouwens ook regelmatig gelezen door een oudere doelgroep.” 

Op de vraag of er alweer een nieuw boek in de maak is, antwoordt Marlies instemmend. “Ik ben al bezig, maar het is nog heel pril. Dus ik ga er niets over zeggen. Maar ik kan wel verklappen dat het weer over mensen gaat die niet aan de gewenste norm voldoen.” 

‘Zo heb ik voor  ‘Na de klap’ revalidatie-artsen en psychologen gesproken’

Na de Klap

Het nieuwste boek van Marlies Allewijn is de Young Adult-roman ‘Na de klap’. Het is het indringende verhaal van Robin, die na een ongeluk probeert het leven weer op te pakken. “Toen ik wakker werd in het ziekenhuis stond mijn leven op z’n kop. Mijn ouders praatten niet meer met elkaar. Ik moest naar een revalidatiecentrum om opnieuw te leren lopen. ‘Wat ben je toch sterk,’ zei iedereen. Maar ze hadden geen idee… Want steeds vaker sloeg een akelig gevoel van angst zijn tentakels uit.”

‘Na de klap’ gaat over je staande houden na een trauma, met ouders die niet meer met elkaar praten en mensen die niet écht zien hoe het met je gaat. Over vriendschap. En over angst die steeds meer bezit van je kan nemen.

Tekst Ella-Maria Beekman 

Auteursfoto Romy van Leeuwen