Zo verlaag ook jij je gasnota

– advertorial –

Uw woning energiezuinig verwarmen en direct de gasrekening verlagen? Een hybride warmtepomp is dé nieuwste mogelijkheid in energiebesparing. Het is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Familie De Pooter uit Hoek ervaart sinds een half jaar de voordelen ervan.

“De warmtepomp brengt de toegezegde hoeveelheid energie op, en nog wel meer. Het gasgebruik is flink verminderd. Goed voor de portemonnee en het milieu, want de CO2-uitstoot is behoorlijk lager”, is Simon de Pooter enthousiast over de door de Saman Groep geïnstalleerde hybride warmtepomp.

Eerder schafte familie De Pooter al zonnepanelen aan bij Saman. “Zowel economisch als qua milieu zijn die ook zeer gunstig. Vanaf dag 1 dat ze geplaatst zijn, gaat de stroomrekening omlaag.”

Naast zonnepanelen had het gezin uit Hoek ook toen al interesse in een warmtepomp. “Twee derde van de energierekening betreft immers gas.” Maar van aanschaf kwam het destijds niet. De Pooter: “Saman adviseerde ons te wachten, omdat er nog allerlei ontwikkelingen gaande waren. Met het deskundige advies van Saman waren wij volledig op de hoogte van de stand van zaken.”

Inmiddels draait de warmtepomp – door de zonnepanelen voorzien van elektriciteit – nu een half jaar tot tevredenheid. En niet alleen vanwege de lagere gasrekening. De Pooter: “De warmte van de warmtepomp is constanter dan die van de cv-ketel en daarom veel comfortabeler.”

5 vragen aan Werner Kafoe (Saman Groep):

1 Hoe werkt een hybride warmtepomp?

“Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een cv-ketel. Het ‘pompt’ buitenlucht vanaf een lager naar een hoger temperatuurniveau. Via een warmtewisselaar wordt de warmte vervolgens overgebracht naar het verwarmingssysteem van uw woning. Hierbij gaat geen warmte verloren. De warmte uit de buitenlucht wordt met een rendement van ruim 400% doorgegeven aan de centrale verwarming.”

2 En dat leidt tot een lagere gasnota? 

“Een kwartje aan elektrische energie levert een euro aan warmte op. De gemiddelde besparing bedraagt liefst 35%. De hybride warmtepomp heeft een intelligente regeling. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de energieprijzen en de interne warmtebehoefte zal op de meest voordelige manier gekozen worden tussen de warmtepomp, de cv-ketel, of beiden.”

3 Is de hybride warmtepomp eenvoudig toepasbaar? 

“Absoluut. De warmtepomp kan direct op de bestaande vloerverwarming of radiatoren worden aangesloten. Het is een compact systeem, zodat het ongeveer evenveel plaats inneemt als een normale cv-ketel. Kortom: lage installatiekosten, geen overlast, geen ruimteverlies en er zijn ook geen structurele aanpassingen nodig.”

4 Wat is de investering? 

“Je hebt ze al vanaf 6845 euro. Er zijn diverse modellen, zoals alleen verwarmen, of verwarmen én koelen. En met verschillen qua vermogen.”

5 Nog tips? 

“Het gasverbruik wordt voor een groot deel vervangen door elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp. Door de hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen zijn er vrijwel geen kosten meer voor de centrale verwarming en is de woning energie­neutraal!”